Vis deg fra din beste side under jobbintervjuet

Vi har samlet våre beste intervjutips.

Er du jobbsøker og har blitt kalt inn til et jobbintervju? Da er det flere ting du kan gjøre for å legge til rette for et best mulig intervju.

Forbered deg godt

Samme hvor godt egnet du er til jobben, nytter det ikke bare å møte opp. Arbeidsgiveren forventer at du har tilegnet deg kunnskap om bedriften og har en klar mening om hvorfor du har valgt å søke på stillingen. Hvorfor skal de ansette akkurat deg? Hva kan du bidra med? Kan du svare på disse spørsmålene, er du på god vei.

Er du opptatt av å jobbe på en arbeidsplass med gode verdier? Sett deg inn i bedriftens verdier og se om disse spiller på lag med dine egne. Hvis de gjør det så kan det være et fortrinn for deg og noe du bør fremheve i løpet av intervjuet.

Vanlige intervjuspørsmål

I et jobbintervju vil det som regel være noen typiske spørsmål som blir stilt. Vi har samlet noen av dem for deg:

 • Kan du fortelle litt om deg selv? (Kan du gi oss en heis-pitch?)
 • Hvorfor søker du på denne stillingen?
 • Hva vil du tilføre bedriften?
 • Hva er dine sterke sider og svake sider?
 • Hvor ser du deg selv om fem år?
 • Beskriv deg selv med tre ord. Vær forberedt på å gi eksempler på hva du legger i beskrivelsen.
 • Søker du en stilling innen salg? Da vil du gjerne få beskjed om å vise til salgsresultater.
 • Kan du gi noen eksempler på hva du har bidratt med i din forrige jobb?
 • Hva er du stolt av å ha oppnådd?
 • Hvordan ville en venn, kollega eller sjefen din beskrevet deg?
 • Hva vil dine referanser si hvis vi tar kontakt med dem?

Reflekter over hva du har gjort i tidligere jobber og hva du har lært. Tenk også på hvorfor du har søkt på stillingen. Hva det som gjør at stillingen virker spennende og motiverende? Se deg selv i rollen i det respektive selskapet. Hvordan kan du utføre jobben, hva vil du kunne bidra med og hva vil det si for bedriften? Hvis du har reflektert over dette i forkant vil du kunne svare tydelig og godt for deg, og sjansen er stor for at du vil fremstå som trygg og med god selvinnsikt.

Tenk på førsteinntrykket du gir

Førsteinntrykket er avgjørende for hvilket inntrykk intervjueren vil sitte igjen med. Derfor er det viktig å se presentabel ut. Kleskoden vil avhenge av hvilken bransje du skal jobbe i, men en god tommelfingerregel er å velge pene og klassiske plagg, som du fortsatt føler deg komfortabel i. Møt aldri opp i møkkete eller hullete klær!

­­Les mer: Slik velger du riktig intervjuantrekk

Når du melder din ankomst er det viktig å huske navnet på personen du skal treffe. Kom presis og ha med deg alle de nødvendige papirene. Arbeidsgiveren har ofte mottatt disse i forkant, men det er alltid lurt å ha med et ekstra sett.

Selve intervjuet

Hils på intervjueren med et fast og godt håndtrykk, og ha god øyekontakt. Et godt jobbintervju vil fungere på samme måte som en helt vanlig samtale mellom to mennesker. Har du forberedt deg godt, vil det som regel gå bra. Still spørsmål om stillingen og bedriften, arbeidsmiljøet, prosjekter de jobber med og lignende. Vis interesse og at du er engasjert i selskapet. Avslutt med å takke for at du fikk komme på intervju, og at du håper å høre fra dem snart.

Evaluer etterpå

I etterkant kan det være lurt å evaluere intervjuet. Hva gikk bra, hva kunne du svart bedre eller mer utfyllende på? Er det for eksempel spørsmål du sitter igjen med? Det er en fin refleksjon for din egen del, men også en måte å forberede deg på til et eventuelt annengangsintervju.

Skulle du oppleve å ikke komme videre i intervjuprosessen, kan du gjerne ta en telefon til intervjueren for å få tilbakemelding på hvorfor du ikke gikk videre. En slik tilbakemelding kan sørge for at du blir enda bedre forberedt neste gang du skal på jobbintervju.

Finn din neste jobb i dag! Registrer deg hos Manpower og søk på hundrevis av stillinger.