Virk mindre nervøs

Sliter du med å finne ut hvor du skal gjøre av kroppen under intervjuet? Øv på å holde den i ro.

I første del av Arbeidsoms artikkelserie om kroppsspråk skrev vi om to grunnleggende teknikker du kan bruke til å få kontakt med en intervjuer (og alle andre): lytting og speiling. I del to skriver vi om hvordan du kan bruke kroppsspråk til å fremstå trygg.

Du vet allerede hvordan kroppsspråket til en selvsikker og trygg person ser ut. De er høyreiste, åpne, rolige og smilende. Men hvordan kommer du dit? Her er noen håndgripelige ting du kan øve på.

Les del tre: Gi bedre førsteinntrykk

Hold hendene i ro

Fikler du mye med hendene? Det er helt greit. Det er noe støtte for at fikling kan gjøre deg mer konsentrert.

Men fikling får deg også til å virke mer nervøs. Det gjelder særlig hvis du bruker hendene til mer klassiske nervøse uvaner, som å bite negler, tvinne håret, tappe fingrene, pille på løse hudfliker, klø deg i ansiktet eller på nakken, eller verst av alt, sjekke telefonen din. Som en generell regel: Hvis du vil fremstå tryggere, ikke bruk hendene til å ta på deg selv.

Les mer: Kunsten å tvinge frem et smil

For å gjøre mindre nervøse håndbevegelser, kan du øve på å holde dem i ro. Du kan starte alene: Mens du ser på film eller noe tilsvarende, kan du legge hendene flatt mot en overflate. Med en gang du merker at du har beveget dem, legg dem tilbake i samme posisjon. Du kan gjøre den samme øvelsen med venner.

Du kan også øve på det du helst bør gjøre i selve intervjuet: Finn en nøytral og avslappet posisjon, for eksempel en der fingertuppene står mot hverandre. Når du snakker, hold hendene fra hverandre og gestikuler med store bevegelser og åpne håndflater. Når den andre snakker, hold hendene stille i den nøytrale posisjonen. Du kan også gjøre små bevegelser for å speile den andres gestikulering, før du lar hendene vende tilbake.

Sitt rett og åpent

Kanskje har du hørt at å ha armene i kors er avvisende. Kanskje har du også hørt at «power poses» kan løfte selvtilliten din, eller sett Ted-foredraget til Amy Cuddy om temaet. Begge påstandene er tvilsomme. Å krysse hendene handler mer om å gjøre seg selv mer komfortabel enn å stenge den andre ute, og det er omstridt hvorvidt du kan bli tryggere ved å posere foran speilet før intervjuet.

Begge deler er imidlertid inne på noe viktig: Trygge personer har et mer avslappet og åpent kroppsspråk, mens utrygge personer i større grad knyter seg sammen og gjør seg små. Det kan du bruke til å fremstå mindre nervøs.

Les mer: Bli en stjerneforteller

Du kan øve hjemme, foran et speil. Hold ryggen og hodet rett, uten å lene deg hverken for langt bak eller for langt frem. Åpne brystet. Sett føttene i bakken og hold beina i en behagelig avstand, uten å krysse dem. Øv på å holde beina stille, på samme måte som med hendene.

Ingen av disse teknikkene kommer i seg selv til å gjøre intervjueren eller intervjusituasjonen mindre skummel. Men hvis du har mer kontroll over kroppsspråket ditt, kan du hindre at det avslører hvor nervøs du er. Det er det også en trygghet i.