Vil du ha en trygg og god jobb? Bli håndverker

– Norge trenger flere håndverkere, sier Rolf Bjerved i Manpower-selskapet Workshop Bemanning. Bygg- og anleggsbransjen skal ansette mest i neste kvartal, ifølge en Manpower-undersøkelse.

– Hos oss har vi stående bestilling på faglærte håndverkere. Norge trenger flere av dem, sier Rolf Bjerved i Workshop Bemanning. Selskapet er en del av ManpowerGroup, og spesialiserer seg på bygg- og anleggsbransjen.

Bygg og anlegg har hatt høy aktivitet gjennom hele koronakrisen, og skal ansette enda flere de neste tre månedene, ifølge Manpower-undersøkelsen Arbeidsmarkedsbarometeret.

Trygt karrierevalg

ManpowerGroup spør norske arbeidsgivere fire ganger i året om de har tenkt til å øke eller redusere antall ansatte i det kommende kvartalet. I den nyeste undersøkelsen skiller arbeidsgivere i bygg- og anleggsbransjen seg ut som de klart mest optimistiske.

Undersøkelsen bruker et tall kalt netto bemanningsutsikter, som er prosentandelen av arbeidsgivere som sier de kommer til å bemanne opp minus andelen som sier de skal bemanne ned. Jo høyere prosenttall, jo flere regner arbeidsgiverne med å ansette de neste tre månedene. For bygg og anlegg var netto bemanningsutsikter +19 prosent, som er langt høyere enn gjennomsnittet på 0 prosent.

Hvordan får du jobben? Fem korte CV-tips

Rolf Bjerved i Workshop Bemanning tror det vil gå bra med bransjen de neste årene. Han oppfordrer unge som er nysgjerrige på håndverksjobber til å velge yrkesfag på videregående skole.

– Hvis du velger yrkesfag, har du gode sjanser for å skaffe deg en trygg og god jobb med stabil inntekt. Og selv hvis du går yrkesfag, går det fint an å skaffe deg generell studiekompetanse på veien, hvis du finner ut at du vil studere senere. For eksempel kan du først ta fagbrev som håndverker, og senere bygge på med ingeniørstudier, sier han.

Variert og meningsfull arbeidshverdag

Bjerved, som har vært i byggebransjen i flere tiår, er glad for å se at det blir satset på å få flere unge inn i bransjen.

– Det har vært en utfordring med lite rekruttering, men heldigvis er det i ferd med å snu. Flere selskaper velger å satse på egne ansatte, som igjen gjør at det blir flere lærlingplasser, mer vekst og flere muligheter for unge, sier han.

Ny på jobb? Slik får du en bra start

Workshop Bemanning hjelper andre selskaper med å finne unge og lovende håndverkere. Ifølge Bjerved er det størst etterspørsel etter tømrere, betongarbeidere, elektrikere og rørleggere.

For deg som vurderer yrkesfag, har Bjerved dette å si:

– Det er en veldig ærlig og jordnær bransje med lite jåleri. Du får være med på å bygge ting som blir stående. Hver gang du blir med på en byggeplass, får du være med på reisen til en minibedrift. Du får brukt kroppen og vært ute. I tillegg har du mange muligheter til å kombinere håndverksfaget med ledelse og teknisk interesse.

Leter du etter ny jobb? Registrer deg hos Manpower og søk blant hundrevis av ledige jobber.