Tips for et vellykket telefonintervju!

Cropped shot of a young businesswoman wearing a headset at her deskhttp://195.154.178.81/DATA/i_collage/pi/shoots/782188.jpg

Er du innkalt til telefonintervju? Husk at det er like seriøst som et intervju ansikt-til-ansikt. Vi vet hva du bør gjøre for at telefonintervjuet ditt skal bli vellykket.

Innledende intervjuer på telefon blir stadig mer vanlig. Det er en billig og tidseffektiv måte å sile jobbkandidater på. Hva arbeidsgiver ønsker å oppnå med intervjuet, varierer. Kan hende vil de bare høre at du har selvtillit og trygghet i stemmen, eller svare på noen enkle spørsmål. Men ikke ta noe for gitt! Plutselig varer telefonintervjuet i halvannen time. Derfor må du alltid være godt forberedt. Gjør research på stillingen og selskapet på samme måte som du ville gjort før et intervju ansikt-til-ansikt. Forbered svar på mulige spørsmål, spesielt med tanke på kompetansen og erfaringen din.

Legg til rette for din suksess

Hvis du blir oppringt på et dårlig tidspunkt, spør om du kan ringe opp igjen og avtal en tid. Si gjerne at du er på vei fra A til B eller skal i et møte om du trenger en unnskyldning for å ikke ta samtalen på stående fot. Det er viktig at du får ro rundt deg. Pass på at mobilen din er fulladet. Vi anbefaler også at du bruker hands-free. Det vil gjøre det enklere å ta notater i løpet av intervjuet. Ha CV-en din ved siden av deg, og finn frem annen relevant informasjon som kan hjelpe deg gjennom intervjuet, som for eksempel stillingsbeskrivelsen. Gå gjennom materialet før de ringer. Hvis du høres overrasket, forvirret eller uorganisert ut, kan det hende de ikke gir deg en ny sjanse.

Avklar rammene rundt intervjuet

Når du eller de ringer, innled med å spørre hvor lang tid dere har og hvordan intervjuet er lagt opp. Intervjutiden på telefon er ofte kortere enn når man møtes ansikt-til-ansikt. Da får du også vite hvilke tema dere skal snakke om eller om du skal løse en oppgave muntlig. Da slipper du å bli overrasket i løpet av samtalen.
Et telefonintervju kan føles mindre dynamisk enn en samtale ansikt-til-ansikt. Vanligvis har telefonintervjueren en liste med spørsmål som de følger relativt slavisk. Det kan også hende at du ikke får svart ut alle spørsmålene ordentlig før de vil videre til neste spørsmål. Det er i så fall fordi de har fått svaret de trengte.

Be om tilbakemeldinger

Det vanskeligste med telefonintervju er at du ikke kan bedømme intervjuerens reaksjoner på samme måte som i et møte ansikt-til-ansikt. Det kan også være vanskelig å engasjere intervjueren i en toveis samtale hvis hun har en tidsplan med spørsmål og en rekke bokser hun må krysse av. Siden du ikke får tydet intervjuerens kroppsspråk, kan det være nyttig å stille spørsmål som “var det det du trengte å vite?” eller “vil du at jeg skal være mer detaljert?”

Sitt med et smil

Smil når du snakker! Det vil gjøre deg mer avslappet, og det vil faktisk gjøre at du høres mer trygg og selvsikker ut. Vær entusiastisk og ikke stress. Svarene behøver ikke komme på samlebånd. Du trenger heller ikke å bli ukomfortabel av korte stillheter – intervjueren tar også notater! Hvis du ikke forstår et spørsmål, be intervjueren om å presisere. Ikke la deg forvirre, selv om du synes noen av spørsmålene virker irrelevante eller altfor spesifikke.
Når intervjuet er over, be om intervjuerens e-postadresse. Benytt muligheten til å skrive en takke-mail, der du gjentar din interesse for stillingen og oppsummerer hovedpunktene du vil fremheve fra samtalen.

Hvis du har blitt kalt inn til et jobbintervju ansikt-til-ansikt, har vi 20 tips for et godt jobbintervju.

Har du noen andre tips for et vellykket telefonintervju? Fortell oss mer i kommentarfeltet!

Kilde: The Guardian