Styr unna disse CV-feilene

CV-en er din inngangsbillett til et jobbintervju. Det er også arbeidsgivers første møte med deg som kandidat. Skal du nå frem i hard konkurranse med andre, bør du styre unna disse CV-bommertene.

– CV-en er ditt personlige salgsbrev. Du skal fange interessen til mottakeren, vise deg fra din beste side og bli valgt ut i et hav av CV-er og kandidater. Det krever en gjennomtenkt plan for å unngå at CV-en ikke blir det som diskvalifiserer seg, sier Jon Paulsen, rekrutteringssjef i Manpower.

Det kan være tidkrevende og vanskelig å forfatte den perfekte CV-en. Likevel finnes det ingen vei utenom, dersom du ønsker å nå frem i jobbjakten. Paulsen og senior bedriftsrådgiver i Manpower Andreas Bjerkvik har bred erfaring med å lese CV-er og kalle kandidater inn til intervju.

Er du på jobbjakt har de fem klare råd til deg som skal utforme CV-en.

 

  1. Gjør det enkelt, tydelig og relevant

Karriereekspertenes første råd er å gjøre det enkelt for den som skal lese CV-en å se hvem du faktisk er.

– Mange gjør CV-en for komplisert. De roter seg bort, skriver for mye og pakker inn den kompetansen som faktisk er relevant for stillingen. En kort, oversiktlig og enkel CV er det beste, sier Bjerkvik.

Han understreker imidlertid at lengden på en CV vil variere fra alder, og etter hvor mye erfaring man har.

– En 50-åring har mer å skrive og mer å legge til i en CV enn en 25-åring som kommer rett fra studiene. Dette vil også arbeidsgivere være klar over, og forvente.

– Samtidig er det helt vesentlig å trekke frem de sidene ved din erfaring som har relevans for det du søker på, og som forklarer hvordan du kan tilføre selskapet noe, legger Paulsen til.

 

  1. Skreddersøm

Mange søker på flere jobber samtidig. Derfor sender mange den samme CV-en til flere arbeidsgivere for å lette arbeidsmengden. Skal vi tro Paulsen i Manpower, er dette en dårlig strategi.

–CV-en skal dokumentere den kompetansen du har som er relevant for arbeidsgiveren. Med mindre man søker flere like stillinger i samme selskap, vil det lønne seg å skreddersy CV-en for hver stilling slik at den passer mottakeren. For sånne som oss, som leser mange CV-er, er det lett å se hvem som har skreddersydd CV-en og hvem som i prinsippet sier at «det er samme for meg hvilken jobb jeg får». En arbeidsgiver vil alltid prioritere de som er spesielt interessert, de som gjør det lille ekstra.

Bjerkvik legger også til at en oppsummering med nøkkelkvalifikasjoner i toppen av CV-en kan være et godt grep.

– Et sammendrag på toppen av CV-en som oppsummerer nøkkelkvalifikasjoner som er relevante for jobben du søker på, gjør det lett for arbeidsgiver å se at du er spesielt interessert.

 

Les også: Eksperttips til CV-en

 

  1. Pass på språket

– Noe vi ser altfor ofte er rene skrivefeil. Det burde være enkelt å luke ut. Selv om det kan virke som en filleting, gir det et dårlig inntrykk av deg som kandidat. Bruk korrekturfunksjonen i skriveprogrammet, og få gjerne en annen til å lese gjennom CV-en for deg. Slik sikrer du at alle feil er luket ut. Selv de beste forfattere blir tekstblinde når de har jobbet lenge med en tekst. Da er det godt å få inn et sett med friske øyne, sier Bjerkvik.

Han får støtte av rekrutteringssjef Paulsen, som mener det finnes også finnes andre språklige fallgruver for CV-forfattere der ute.

– Det kan være fort å skrive litt stammespråk som mottakere andre steder ikke forstår. Forkortelser er også noe du bør unngå. DFM og DFT gir kanskje mening for en elektronikkingeniør, men kan fort være gresk for arbeidsgivere i andre sektorer. Det kan skape misforståelser og irritasjon, noe som ikke akkurat er følelsene man ønsker å fremkalle hos leseren. Få frem oppgavene du har hatt, ansvaret, resultatene og andre ting det er lett for mottaker å sette seg inn i.

 

  1. Velg bilde med omhu

Er du blant dem som lurer på om du skal bruke bilde i CV-en? Eller har du allerede sendt noen CV-er med Facebook-bildet av deg på ferie? Skal du først bruke bilde, bør du bruke hodet, skal vi tro Manpowers eksperter.

– Mange spiller seg ut på sidelinjen ved å bruke et for uformelt bilde. Jeg har sett fest-bilder av kandidater, som sikkert mener å vise at de er morsomme og menneskelige, men som faller gjennom. Profilbildet ditt på Facebook egner seg ikke nødvendigvis best i en CV, understreker Bjerkvik.

Han råder CV-makere til å velge et formelt, eller i hvert fall halvformelt bilde, som står til arbeidsgivers forventninger til deg som seriøs kandidat til stillingen.

 

  1. Hold deg til sannheten

Det kan være fristende å slå på stortromma når man skal søke jobb, og dermed pynte på erfaring og kompetanse for å øke sjansene for et jobbintervju. Skal vi tro ekspertene er dette en dårlig strategi om målet er å få jobben.

– Samtidig som man må få frem alt som kan være relevant, og å vise seg frem – så skal man ikke pynte på sannheten. Det er et dårlig sjakktrekk å sminke CV-en med noen måneder ekstra erfaring, ansvar du ikke har hatt eller resultater som ikke samsvarer med virkeligheten. Om det ikke blir avslørt i selve lesingen av CV-en er det stor sannsynlighet for at det vil bli oppdaget på et senere tidspunkt i prosessen. Da er det bye-bye, sier Paulsen.

Har du noen andre tips til hva som er viktig å tenke på når du skriver CV? Fortell oss i kommentarfeltet!