Slik forbereder du deg til videointervju

I disse dager må de fleste jobbintervjuer skje via video. Johanne Fosså fra Manpower forklarer hvordan du forbereder deg godt.

De fleste som skal på intervju for tiden, må forberede seg på å møte rekruttereren over video. Johanne Fosså, prosjektleder i Manpower Academy, mener det viktigste rådet er å minne seg selv på at videointervjuet i hovedsak er det samme som et fysisk intervju.

– Den eneste forskjellen er at det skjer over video. Det er ingen grunn til å ta lettere på intervjuet fordi man ikke er i samme rom. De samme forberedelsene kreves for å lykkes, sier hun.

Fosså har lang erfaring med rekruttering, både fysisk og over video. Hun forteller at videointervjuer har blitt mer og mer vanlig, ikke bare på grunn av krisen.

– Det er nok en naturlig konsekvens av at vi stadig omgir oss med mer teknologi, og at det i noen tilfeller er det beste alternativet for én eller begge parter i en rekrutteringsprosess.

Ha blikkontakt med kameraet

Fosså råder kandidater til å tenke på sine omgivelser og sin fremtoning med omhu.

– Sett deg på et rolig sted både lyd- og bevegelsesmessig. Ha en nøytral bakgrunn, og husk å sjekke lyd- og bildekvalitet før intervjuet skal starte, slik at ikke intervjutiden din blir brukt til tekniske utfordringer.

Les mer: Slik blir du proff på videomøter

Man bør også sette av god tid, og avklare med andre man bor med, slik at man ikke blir forstyrret.

– Og så blir det ekstra viktig med engasjement, kroppsspråk og blikkontakt. Det blir veldig tydelig hvis du ikke har blikkontakt eller stirrer ned i pulten. Husk å se rett inn i kameraet.

Hun oppfordrer kandidater til å forsikre seg om at videoplattformen fungerer i god tid før intervjuet. Hun oppfordrer også til å ta kontakt med rekruttereren hvis man er usikker på instruksjonene.

– Ingenting er verre enn når tekniske problemer ødelegger et ellers godt forberedt intervju.

Ikke sitt i trusa

Fosså sier at tradisjonelle intervjuråd fortsatt gjelder for videointervjuer.

– Kandidater bør lese seg opp på bedriften og dem de møter, og tenke ut gode spørsmål de kan stille. De bør også forberede seg på å kunne fortelle om seg selv, sine erfaringer, og hva de ønsker å få frem som er relevant for stillingen.

Det gjelder også hvordan man bør kle seg.

– Du må fremdeles kle deg pent. Og ha for Guds skyld klær på hele kroppen, siden du kanskje må reise deg om noen ringer på døren, eller om noe annet uforutsett skjer.

Les mer: Derfor bør du stille spørsmål under intervjuet

Enveissamtalen

Den vanligste formen for videointervjuer er en samtale mellom to parter. Men enveisintervjuer er en annen og stadig mer populær variant, som gjerne brukes tidlig i rekrutteringsprosessen.

Da spiller kandidaten inn svar på forhåndsgitte spørsmål. Rekruttereren velger hvor lang forberedelsestid kandidatene skal få, hvor lange svarene skal være, og hvor mange muligheter kandidatene får til å spille inn svaret.

– Ofte får man muligheten til å spille inn svarene et gitt antall ganger, for å få det så bra som mulig. Men som regel får man ikke ubegrensede sjanser, så her gjelder det å være skjerpet. Tenk på hvordan du presenterer deg selv. Denne presentasjonen er salgspitchen din, sier Fosså.

Les mer: Skill deg ut med videosøknad

Fosså understreker at det er viktig å virke engasjert, og å tenke på kroppsspråket. Ikke minst fordi det kan være lett å bli passiv når man ikke har en person foran seg som man snakker med.

– Det må man kompensere for ved å ta i litt ekstra. Samtidig må man fremstå som ekte. Man blir raskt gjennomskuet om man bare ramser opp noe som står på en hjemmeside.

Finn din neste jobb i dag! Registrer deg hos Manpower og søk på hundrevis av stillinger.