Still forberedt til jobbintervjuet (del 2 av 2)

Hva bør man egentlig gjøre før jobbintervjuet? For å hjelpe deg å navigere har vi satt sammen noen av våre beste tips – slik at du kan stille forberedt!

Gikk du glipp av del 1? Her finner du den

Selv om du er dreven på intervjuforberedelser, er det essensielt å bruke tid på å tenke gjennom hvilke ferdigheter, prestasjoner og svar på spørsmål som vil overbevise rekrutterene før hvert intervju. Dine lederegenskaper? Din kreativitet? Eksemplene vil nok variere ut fra hvilket intervju du skal på.

Fortell litt om deg selv

Forbered et tydelig svar på gjengangeren “fortell litt om deg selv”. Rekrutterere stiller ofte dette spørsmålet tidlig, og dersom du er forberedt her får du en god start på intervjuet. Dette er ikke en invitasjon til å fortelle hele livshistorien din, eller ramse opp CV-en. Men heller din første sjanse til å selge inn hvorfor du er riktig person for jobben. Et tips er å benytte seg av rekkefølgen Nåtid-Fortid-Fremtid når du forteller. Begynn med hvor du er – og hva du gjør i dag. Fortsett så med erfaringer og ferdigheter du har opparbeidet deg i tidligere stillinger, verv eller foreninger. Avslutt med hvorfor du er spesielt interessert i akkurat denne muligheten.

Vær ærlig om dine svakheter

Ikke la deg vippe av pinnen av klassikeren “Hva er din største svakhet?”. Det kan være fristende å nevne noe som egentlig ikke er negativt, men dette er lett å gjennomskue for den som intervjuer. En skuddsikker metode er å heller tenke på noe du er mindre flink til , men som du jobber med å forbedre. For eksempel, kanskje har du aldri vært flink til å tale offentlig, men i løpet av de siste årene har du tatt på deg lederroller for å holde i møter og på denne måten bli mer komfortabel med å snakke foran mennesker.

Overbevis med tall

Ikke glem tallene! Å finne noen tall eller prosent du kan bruke for å utdype dine tidligere ansvarsområder og prestasjoner bidrar til å overbevise rekruttereren. Dersom du ikke har konkrete tall tilgjengelig, kan du fint gi reelle estimater. Videre kan du bruke frekvens for å fortelle hvor ofte du har utført spesifikke oppgaver i en tidligere jobb. Til sist, tenk på alle tingene du gjør som sparer selskapet penger, enten det er å effektivisere en prosedyre, spare tid, eller forhandle rabatter med leverandører.

Vis at du er motivert

Du vil mest sannsynlig bli spurt om hvorfor du er interessert i en spesifikk rolle eller stilling. (Og hvis du ikke kan svare på dette spørsmålet, bør du ikke være på intervjuet!). Det er viktig p vise at du er motivert, men pass på at motivasjonen er relevant for stillingen. For å forsikre deg om at du kan svare på dette spørsmålet bør du tenke på hvorfor du er interessert i stillingen og identifiser noen nøkkelfaktorer som gjør at rollen er en perfekt match for deg.

Øv med en venn

Det er enkelt å finne vanlige intervjuspørsmål på nettet, og disse kan du bruke for å øve deg på forhånd. Et tips når du øver deg på standard intervjuspørsmål er å skrive ned svar i stikkordsform, heller enn å skrive ut fullstendige svar. På denne måten må du trene på å snakke rundt noen punkter, noe som virker mer naturlig enn om du ramser opp et perfekt svar. Ikke bare tenk over hva du vil svare på spørsmålene, øv deg foran speilet og svar høyt. Og hvis mulig, øv med en venn!

Kilde: The Muse

Vil du vite mer? Les flere tips til arbeidslivet på arbeidsom.no.