To spørsmål du bør stille i jobbintervjuet

jobbintervju

Jobbintervjuer skal ikke være en enveis monolog. Å stille spørsmål tilbake er alltid en god idé. Særlig er det to spørsmål du alltid bør stille i et jobbintervju. Vi vet hvilke.

Når du stiller spørsmål i løpet av jobbintervjuet, oppfordrer det til dialog. Når du stiller spørsmål om jobben og selskapet viser det at du er interessert og engasjert. Det er også en mulighet til å vise at du har forberedt deg godt. Det er spesielt to spørsmål som vil forbedre mulighetene dine til å få jobben.

Spørsmål 1: «Hvordan vil du beskrive den ideelle kandidaten til stillingen?»

Du kan formulere dette spørsmålet akkurat som du vil, så lenge du spør relativt tidlig i intervjuet. Du kan spørre «Hva ser dere etter?» eller «Hva tenker du er egenskapene til den perfekte kandidaten?». Ikke nøl med å stille dette spørsmålet. Svaret vil nemlig hjelpe deg gjennom resten av intervjuet.

Sannheten er at det ikke vil være noen perfekt kandidat – for ingen er perfekt! Det du får ut av å stille dette spørsmålet, er en pekepinn på hva intervjueren bryr seg om. Du kan nemlig ikke bare bero deg på stillingsbeskrivelsen. Kanskje bryr intervjueren seg mer om noen egenskaper, erfaringer eller ferdigheter enn andre.

Når du stiller dette spørsmålet, får du vite hva intervjueren faktisk ser etter. Det gir deg mulighet til å skreddersy svarene dine deretter. Du kan snakke om dine egenskaper, erfaringer og ferdigheter i lys av hva intervjueren ønsker seg. For eksempel hvis du blir intervjuet til en teknisk jobb. Når du stiller dette spørsmålet, kan du få som svar at intervjueren ser etter noen som også er god med mennesker. Da vet du at du bør snakke om erfaringen og ferdighetene dine innenfor kommunikasjon og kundeservice, i tillegg til å snakke om den tekniske kompetansen din. Hvis du ikke hadde stilt spørsmålet, hadde du heller ikke hatt mulighet til å tilpasse svarene dine. Det kunne redusert sjansen din for å få jobben – uten at du visste det!

Spørsmål 2: «Basert på samtalen vår i dag, tror du jeg ville lykkes i denne stillingen?»

Med dette avslutningsspørsmålet prøver du å finne ut om du har overbevist dem eller om de fortsatt har noen tvil. Denne teknikken er lånt fra salg, og kalles «closing». Det kan være et vanskelig spørsmål å stille, men prøv å finn mot til det! Belønningen kan nemlig være stor.

Hvis du spør, og de svarer «ja, vi kan se for oss at du vil lykkes i stillingen», gjorde du sannsynligvis en god figur i jobbintervjuet. Da er det også sannsynlig at intervjueren vil fremsnakke deg i den videre prosessen.

Det kan være tøft å få et «nei» til svar på dette spørsmålet, men da får du også vite at noe er galt. Det ville du ikke visst uten å spørre. Hvis svaret er nei, må du følge opp med å spørre «hvorfor?». Kanskje var du ikke spesifikk nok i svarene dine. Nå som du vet hva problemet er, kan du snakke mer om det. Det gir deg en mulighet til å rette opp intervjuerens inntrykk av deg. Uansett hva som er galt, bør du forsøke å rette det opp før du forlater intervjuet. Det er nemlig i intervjuet du har best sjanse til å påvirke utfallet. Etter du har forlatt rommet, er det svært lite du kan gjøre.

Har du noen andre tips til spørsmål du bør stille i løpet av et jobbintervju? Fortell oss i kommentarfeltet!

Kilde: Workitdaily