Søk sommerjobb nå

Fristen for å søke relevante sommerjobber går snart ut. – Det er for sent å begynne å tenke på sommerjobb i mai, sier Richard Øverland i Manpower.

Du bør skynde deg hvis du vil ha jobb i sommer, ifølge Richard Øverland. Som regiondirektør for Manpower Østlandet bistår han mange store og små selskaper med sommerbemanningen.

Mange internships for sommeren har allerede blitt delt ut, mens de fleste relevante sommerjobber blir besatt i perioden fra januar til mars. Flertallet av prosessene er ferdige til påske.

Se ledige stillinger hos Manpower.

– Det er for sent å begynne å tenke på sommerjobb i mai. Vær aktiv nå i første kvartal, ta kontakt med bemanningsselskaper og søk på sommerjobbene som lyses ut. Mange sommerjobber har søknadsfrist i slutten av februar eller begynnelsen av mars, sier han.

Kamp om de beste jobbene

Dagens unge har høye ambisjoner, og det er stor konkurranse om de mest populære jobbene. Derfor er det særlig viktig å være tidlig ute hvis du ønsker deg et internship eller en annen sommerjobb med faglig relevans.

– Disse sommerjobbene gir studenter praktisk erfaring innenfor feltet de allerede spesialiserer seg innenfor, samtidig som de fungerer som en døråpner for videre karriere. Så her gjelder det å være på ballen, sier Øverland.

Les mer: Slik skriver du en god søknad

Samtidig er det ingen grunn til å miste motet hvis du ikke kommer gjennom de trangeste nåløyene, mener han:

–Ikke gi opp! De færreste får drømmejobben med en gang. Det gjelder både sommerjobber i studietiden og når du skal ut i arbeidslivet etter studiene. Tenk langsiktig og bygg erfaring på veien mot målet. Får du ikke internshipet du hadde håpet på, så søk aktivt etter andre sommerjobber som kan gi relevant erfaring. Timingen er viktig. De store selskapene planlegger i god tid og mange sommerjobber starter allerede rett etter eksamensperioden i juni. Du bør være villig til å jobbe helt frem til studiene starter igjen i august.

Erfaring mer verdt enn gull

Uansett om du får en fagrelatert jobb eller ikke, vil du få mer nytte av erfaringene du gjør enn pengene du tjener i løpet av en sommer, mener Øverland.

– Sommerjobber og deltidsjobber er din første mulighet i arbeidslivet. Den må du gripe med begge hender. Dersom du ikke får en relevant sommerjobb, så tenk alltid at du skal gjøre en så god jobb som mulig, uansett hvilke oppgaver du jobber med. Du lærer veldig mye bare av det å jobbe og forholde deg til kollegaer og ledere. Lytt til andre, og ta til deg læring og kunnskap fra de mer erfarne arbeidstakerne rundt deg.

Les mer: Læringsvillighet er den viktigste egenskapen i arbeidslivet

Finn din egen karrierevei

Det finnes likevel flere veier til mål. Ikke alle passer til de mest profilerte karriereløpene, og bedrifter trenger mangfold. Øverland oppfordrer de unge til å være ærlige med seg selv.

– Vi må bli flinkere til å se hva som bor i hver enkelt av oss. Vi passer til forskjellige oppgaver, og får energi og motivasjon av ulike ting. I dagens arbeidsmarked, med mye press og høye forventninger, kan det være lett å glemme.

Han mener det er lurt å spørre om hjelp hvis du sliter med å finne ut hva du passer til å gjøre.

– Andre kan hjelpe deg med å stake ut en vei som møter dine evner og egenskaper på en god måte, og som gir deg motivasjon til å utvikle deg kontinuerlig. En sommerjobb kan være et viktig steg på veien til å gi deg mer selvinnsikt og erfaringer som kan bli gull verdt senere i arbeidslivet.

Registrer deg hos Manpower og søk sommerjobb i dag!