Slik sover du bedre

Hvis du kan gjøre noen små justeringer, kan du sovne raskere, våkne mer uthvilt – og prestere bedre på jobb!

Du sover antakelig mindre enn du burde, slumrer til du er nødt til å tvinge deg ut av sengen og går gjennom dagen som en zombie støttet opp av uanstendige mengder kaffe.

Du trenger selvfølgelig ingen arbeidslivsblogg til å fortelle deg dette. Det hjelper bare ikke så mye når du skal prøve å balansere søvn med jobb, familie, venner, fritidsaktiviteter og alle seriene du føler du se for å henge med i lunchsamtalene.

Søvnhygiene er en fellesbetegnelse på noen enkle og anvendelige prinsipper du kan følge for å forbedre søvnen din. Grunnideen er at du ikke kan tvinge deg selv til å sove. Men ved å gjøre små justeringer i rutinene og omgivelsene rundt søvnen, kan du gjøre det enklere for kroppen å sovne av seg selv.

Dypdykk: Hvordan takler du overgangen fra studier til jobb?

Ha et fast vekketidspunkt

Velg et fast tidspunkt å stille inn vekkerklokken på og følg det slavisk, selv i helgene. Hvis du er et B-menneske som undertegnede, ikke vær for ambisiøs. Prøv å finne det beste kompromisset mellom dine behov og kravene fra jobb og andre.

Aldri bruk mer enn én vekkerklokke, og bruk noe annet enn telefonen. Det kan virke litt skummelt, men å sette på flere alarmer er å gjøre deg selv en bjørnetjeneste. Da lærer du kroppen at vekkerklokken er noe du kan forhandle med. Det er en sikker oppskrift på forsovelser og konstant trøtthet.

Vær streng om morgenen

Når du hører vekkerklokken, reis deg og gå ut av sengen. Åpne gardinene og skru på alt lyset du har. Gå på do. Begynn å bevege deg. Ikke tillat deg selv å bli liggende i sengen.

Det kan være krevende i starten, og hvis du har sovet for lite og har mer tid, kan det også virke litt paradoksalt. Men du føler deg ikke våken fordi du er uthvilt, du føler deg våken fordi kroppen produserer hormoner som vekker deg. Når du står opp, beveger deg og ser sollys, starter du denne produksjonen. Hvis du i stedet blir liggende, produserer du i stedet flere søvnhormoner.

Jo strengere du er med deg selv, jo bedre og mer opplagt kommer du til å føle deg. Etter hvert kommer det til å bli så vant til å stå opp at du kanskje begynner å våkne før alarmen.

Dypdykk: Ryddig pult = bedre arbeidshverdag

Kjøl ned om kvelden

Hvis du sliter mye med grubling om kveldene, kan det være fordi det du gjør like før du legger deg er for stimulerende. Nervepirrende thrillere, jobbprosjekter med kort deadline, og hard trening frigir stresshormoner og setter kroppen i beredskapsmodus. Da er det ikke lett å gå rett i seng.

I stedet bør du sette av en halvtime eller time til en rolig kveldsaktivitet som forbereder deg på søvnen. Du kan for eksempel gå tur, meditere, gjøre enkelt husarbeid eller lese. Det viktigste er å unngå sterkt og blått lys, særlig fra skjermer. Blått lys lurer kroppen til å tro at det er morgen, og setter i gang prosessen med å vekke deg. Mange PCer og mobiler kan rødforskyve og dempe lyset om kvelden, men det beste er å legge dem vekk.

Gjør soverommet hellig

Hvis du vil sove bedre, sørg for at soverommet bare er rommet der du sover. Ikke fyll det TVer og andre stimulerende gjenstander, og la PC-en og mobilen ligge igjen i stuen. Sørg for å holde det kjølig og så mørkt som overhodet mulig. Når du legger deg i sengen, skal det kun være for å sove. Ikke skru på lyset og ikke begynn å gjøre noe annet etter at du har lagt deg.

Bli liggende

Hvis du følger alle disse reglene, men likevel ikke får sove, ikke fortvil. Noen ganger tar det litt tid. Når kroppen blir vant til ditt nye søvnmønster, kommer det til å gå lettere.

Hvis du ikke får sove, bare bli liggende og husk at du fortsatt har godt av å hvile. Før du vet ordet av det, kommer du til å sove som en baby.

Vil du vite mer? Les flere tips til arbeidslivet på arbeidsom.no.