Slik skreddersyr du en CV raskt og ofte

Å tilpasse CV-en etter arbeidsgiver er mindre tidkrevende enn det høres ut som.

I forrige innlegg skrev vi om hvordan du bør tenke når du skreddersyr CV-en din. Rådene er enkle nok å følge hvis man bare skal søke én stilling.

Men hvordan bør du gå frem i praksis hvis du søker mange jobber samtidig? Må du starte med blanke ark hver gang?

Her er noen enkle tips som lar deg bruke mindre tid på å få et bedre resultat.

Bruk et fast utgangspunkt

Før du skriver din første jobbrettede CV, bør du lage en hoved-CV. Dette er et standarddokument som du bruker som utgangspunkt for andre CV-er, og som du oppdaterer jevnlig ettersom du får ny erfaring.

Les flere CV-tips her: Disse CV-tabbene må du unngå

Du kan tenke på hoved-CV-en som et byggesett med standardiserte deler, som du bygger en ny CV fra hver gang. Når du skal lage en CV, plukker du ut de delene du mener er mest relevante, stabler dem og legger på et ferskt lag maling.

Dermed sparer du tid på å gjenta formelle detaljer, du reduserer risikoen for feil, og du kan konsentrere deg om de kreative delene.

Få med alle detaljene

Hoved-CV-en skal være komplett, detaljert og presis. Den skal inneholde alt du kunne funnet på å ha med i en jobbrettet CV, inkludert kontaktinfo, eventuelt bilde, en komplett liste over erfaringer og utdanninger, kurs og sertifiseringer, datakunnskaper, språk og frivillige engasjementer. Jo flere konkrete detaljer du har med her, jo enklere vil resten av prosessen bli.

Bruk litt tid på å finne en mal du liker, som ser bra ut i forskjellige lengder. Sørg for å bruke et format som er lett å redigere. Vær nøye på at du ikke har utelatt noen detaljer og at all informasjonen er helt korrekt. Vær særlig nøye på at tidsrommet for hver komponent på CV-en stemmer.

Når du er ferdig, pass på å skrivebeskytte dokumentet, så du ikke redigerer det ved en feiltakelse. Når du så skal lage en ny CV, lagre en kopi hvor du kan stokke om, fjerne og legge til informasjon som du vil.

Ta vare på nyvinningene dine

Når du skriver tilpassede CV-er, vil du antakelig finne formuleringer som generelt er bedre enn dem du har i hoved-CV-en. Da bør du oppdatere originalen. En god hoved-CV er et levende dokument som utvikler seg i takt med at du får nye erfaringer og mer trening på å søke jobber.

Du bør også skreddersy søknaden etter jobben. Lær hvordan her

Siden du ikke skal sende hoved-CV-en til arbeidsgiveren, kan du også bruke den til å ta vare på alternative versjoner av samme kulepunkt. Da kan du ta utgangspunkt i den versjonen som passer best til jobben du søker, og bruke tiden mer effektivt.

Hva med nettskjemaer?

Mange arbeidsgivere stiller krav om at søkere legger CV-en inn i et standardisert skjema. I så fall mister du noe av friheten til å spisse og tilpasse CV-en etter jobben du søker.

Selv om dette tvinger deg til å skrive mange detaljer på nytt, kan en hoved-CV likevel hjelpe deg. Når du har så lite frihet, er det enda viktigere at du tilpasser beskrivelsene etter jobben. Med en hoved-CV kan du kopiere inn praktiske detaljer, gjenbruke gode formuleringer og være sikker på at det du tar med er korrekt.

Finn drømmejobben i dag! Registrer deg hos Manpower og søk på hundrevis av stillinger.