5 tips for å tilpasse CV-en

Du vet at du ikke bør sende samme CV til forskjellige jobber. Men hvordan tilpasser du i praksis?

Du har sikkert lest før at det er lurt å skreddersy CV-en din etter hvilken jobb du søker, for eksempel i følgende artikler: Skreddersy CV-en din, Styr unna disse CV feilene eller Slik bør du utforme CV-en din.

Men hva innebærer det faktisk? Hvor store endringer trenger du å gjøre? Hvilket innhold bør du fokusere på?

Du vet kanskje ikke nøyaktig hvordan du skal sette den i gang. Hva innebærer det å skreddersy din CV? Hvor mange endringer trenger du å gjøre? Hvilket innhold bør du fokusere på?

Det kan høres ut som mye arbeid, men det er egentlig ganske overkommelig. Her er noen ideer for å komme i gang.

1. Les nøye og prøv å forstå jobben du søker på

Skriv ut annonsen, sett deg ned med en markeringspenn og les jobbeskrivelsen grundig. Gå gjennom og marker punktene som virker viktige (de som er nevnt gjentatte ganger eller er litt utenom det vanlige) og hvor dine erfaringer og ferdigheter er relevante.

Dette er alltid trinn ett. Du kan ikke skreddersy CV-en din for en stilling hvis du ikke vet hva den innebærer.

2. Sørg for at første kulepunkt er umiddelbart relevant

Med din nyervervede kunnskap om hva den rekrutteringsansvarlige er ute etter, ta CV-en din, plukk ut den ene erfaringen som vil gjøre hen mest spent på søknaden din, og omarbeid dokumentet slik at dette er øverst. Kanskje er det din nåværende stilling, eller kanskje det er noen spesielle sertifiseringer eller frilansarbeidet du gjør på siden. Uansett hva det er, sørg for at det kommer først.

Og ja, selv hvis det ikke er det nyeste. Det er ingen lov som sier at den første seksjonen av CV-en må være «arbeidserfaring». Å skreddersy CV-en betyr å finne ut hva som er mest relevant, lage en seksjon for det, og fylle den med erfaring og kvalifikasjoner som vil fange den rekrutteringsansvarliges oppmerksomhet. Hvis det betyr å stryke «arbeidserfaring», lage en «markedsførings- og sosiale medier-erfaring»-del, og kaste alt annet i «annen erfaring», så gjør det.

3. Forny kulepunktene dine, selv for mindre relevante erfaringer

Selv om dine relevante erfaringer nå står øverst på CV-en, betyr det ikke at du bør overse alt annet. Nei, det betyr bare at du trenger å trekke ut de relevante delene fra den andre erfaringen i kulepunktene dine.

I stillingsbeskrivelsen finner du sannsynligvis mer enn bare de tekniske kvalifikasjonene som trengs for å fullføre jobben. Sterke kommunikasjonsevner, evne til å jobbe i team og andre myke ferdigheter er sannsynligvis også oppført. Så, selv om undervisningserfaringen din kanskje ikke er direkte knyttet til salgsposisjonen du er interessert i, kan du definitivt fremdeles fremheve noen av de myke ferdighetene som begge stillingene krever.

4. Sjekk at det er tydelig hvorfor du søker

Til slutt, din siste raske vurdering for å sikre at du har skreddersydd din CV, er å se om noen andre – som en venn eller mentor – kan forklare hvorfor du er interessert i stillingen bare basert på å lese CV-en. Hvis vennen din ikke kan skjønne hvorfor du søker eller hvorfor du mener du passer, trenger du sannsynligvis å tilpasse mer.

Selvfølgelig, noen ganger er det ikke mye mer du kan gjøre. Hvis du gjør en stor karriereendring, og du bare ikke har den relevante erfaringen, kan ikke noen mengde finjustering stave det ut. I dette tilfellet – og bare i dette tilfellet – kan du ta med et karrieremål for å forklare interessen for stillingen.

Å skreddersy CV-en er ikke den mest spennende delen av å søke jobb, men det er definitivt en av de viktigste. Tross alt er dette dokumentet som bestemmer hvilket førsteinntrykk du gjør. Det kan kreve litt ekstra arbeid, men det er verdt det for å gjøre deg så mye mer minneverdig.

 

Basert på artikkel i The Muse