Slik mestrer du jobbjakten

Noen ser ut til å klare jobbjakten bedre enn andre og klatrer karrierestigen uten problemer. De gjør alltid et godt inntrykk i jobbintervju, og de får jobber uten å søke på utlyste stillinger. Hva er hemmeligheten deres?

De har et positivt fokus

Det er fort gjort å bli demotivert når du får et avslag. Dette kan ha sammenheng med at vi knytter oppfatningen av vår egen verdi til karrieren vår. Men det gjelder å ha positivt fokus, for de som lykkes i jobbjakten er som regel snillere mot seg selv.

Hvis du er inne i en negativ spiral, bør du spørre deg selv: «Er tankene mine logiske eller konstruktive?» og «Kommer jeg meg videre av å tenke på denne måten?». Svaret på begge spørsmålene er mest sannsynlig nei.

Jobb aktivt med å snu negative tankemønstre. Si heller «Dette kommer til å bli vanskelig, men jeg kan klare det», «Jeg har masse å tilby en arbeidsgiver, og hvis denne intervjueren ikke setter pris på det så kommer noen andre til å gjøre det.»

Skriv ned en liste over dine beste kvaliteter som person og som ansatt, og kikk innom denne listen om du har en dårlig dag. En slik påminnelse kan bøte på de dårligste dagene, og bygge opp selvtilliten din til å fortsette jobbjakten.

De setter seg mål – og gir seg selv et formål

Det er mange måter å se en jobb på. For noen er jobben bare en måte å tjene til livets opphold, men for vellykkede jobbjegere er ofte jobben mer enn som så.

Så hva er jobb for deg? Hva slags jobb kan hjelpe deg å nå målene dine? Når du tenker på karrieren din på denne måten, blir jobbsøkingen en mer meningsfull opplevelse. Jobbjakten vil ikke lenger være en oppgave du utsetter, men heller en mulighet du kan glede deg til å ta! Med konkrete mål kan du også fokusere på stillinger som kan hjelpe deg med å nå de. Det kan hjelpe deg med å holde på motivasjonen i jobbsøkingen.

De gjør så godt de kan

De som lykkes i jobbjakten er tålmodige, og ser på jobbjakten som en prosess, ikke en hendelse. Mest sannsynlig erkjenner de at ting kommer til å gå galt underveis, og at man ikke kan kontrollere alle omstendigheter. Gjorde T-banen eller trafikkork deg for sen til et intervju? Eller sølte du kaffe på skjorten rett før du skulle møte en rekrutterer? Ikke la slike ting ødelegge selvtilliten din. Ingen er perfekt. De som lykkes i jobbjakten gjør sitt beste, og ingen forventer mer.

De bygger nettverk

Mange av de som lykkes i jobbjakten fokuserer på å nettverke, både i sosiale medier og i fysiske arenaer. Når du er selvsikker og proaktiv, får du flere muligheter. Derfor er det viktig å ta initiativ. Sliter du med å finne en arena for å nettverke? Se gjennom event-kalenderen på Facebook, og dra på relevante arrangementer der du kan møte folk med samme interesser eller fagfelt som deg selv. Vær offensiv!

Dypdykk:Slik blir du mer synlig på LinkedIn

De forbereder seg alltid godt

Jo mer forberedt du er før et intervju, jo mindre engstelig vil du være. Bruk internett for å sikre at du har kunnskap om virksomheten og de ansatte. Skriv ned noen (relevante) spørsmål du kan stille til intervjueren. Finn ut hvilke utfordringer selskapet har, og forbered noen forslag til hvordan du kan bidra til å løse disse. Eller eksempler for hvordan du kan tilføre virksomheten verdi med din kompetanse.

Hvis du er usikker på hva du skal si i et intervju, bør du øve med en du kjenner. På den måten kan du få verdifulle tilbakemeldinger.

Dypdykk:  Slik gjennomfører du et vellykket øvelsesintervju.

De er ikke redd for å lære underveis i jobbjakten

De aller fleste går på trynet minst en gang i jobbjakten. Hvis du ikke fikk stillingen du var sikker på at du kom til å få, prøv å finn ut hva som gikk galt. Da kan opplevelsen lære deg noe du kan bruke fremover. Etter et jobbintervju er det som regel noen ting man skulle ønske man hadde gjort eller sagt. Derfor er det viktig at du alltid evaluerer deg selv etterpå.

Kanskje du glemte å forberede spørsmål? Eller fikk intervjueren inntrykk av at du var enten under- eller overkvalifisert? Kanskje du ble nervøs og ikke klarte å selge deg selv så bra som du kunne ha gjort, eller kanskje du ikke visste hvordan du skulle forklare et gap i CV-en din. Hvis du identifiserer svakhetene dine, kan du forbedre dem. Da kan du snu svakhetene dine om til styrker i neste intervju.

Har du noen flere tips til hva de som lykkes i jobbjakten gjør? Fortell oss i kommentarfeltet!

Kilde: The Muse