Slik forhandler du om lønn

Synes du at du bidrar mer enn du får tilbake? Dette bør du vite før du ber om lønnsøkning.

Du kjenner det igjen fra et utall filmer og serier. Etter lang tid med frustrasjon, bestemmer hovedpersonen seg for å ta mot til seg, marsjere inn på sjefens kontor og kreve en lønnsøkning – hvis ikke slutter hen. Strategien har så høy suksessrate at man kan få inntrykk av at lønnsforhandlinger bare handler om å tørre å si ifra.

Den strategien vil fungere vesentlig dårligere i virkeligheten, ifølge Richard Øverland, regiondirektør for Manpower i Oslo.

– Akkurat der og da kan det rett og slett være vanskelig å gjøre noe, for det meste vil allerede være fastlagt. Hvis du vil ha høyere lønn, er det lurt å ha en åpen dialog over tid, sier han.

Øverland anbefaler heller ikke å starte samtalen med et ultimatum.

– Det er viktig å ha en rolig, saklig og åpen tone. Forklar ståstedet ditt fra et ryddig og objektivt perspektiv. Å gå inn med misnøye, frustrasjon eller trusler vinner sjelden frem.

Les mer: Dette bør du tenke på når du begynner i ny jobb

Kjenn rammene dine

Det er tre ting du bør vite før du starter lønnsforhandlinger, mener Øverland. Det viktigste er å sette seg inn i hvordan lønnsdannelsen foregår på din arbeidsplass.

Mange yrker har sentrale lønnsforhandlinger og er bundet av tariffavtaler. Men også i private bedrifter uten tariffavtale er det vanlig å justere lønnen én gang i året, etter at de sentrale forhandlingene i mai og juni er avsluttet. Utfallet vil gi en indikasjon på hvor mye lønnen bør stige i snitt, men lederen kan omfordele innenfor denne rammen, basert på prestasjon og tidligere lønnsjusteringer.

Neste steg er å sammenlikne din lønn med markedslønn. Du kan bruke offentlig lønnsstatistikk og sjekke stillingsannonser for å få et inntrykk av hva som er normal lønn. Hvis du er med i en fagforening, vil de også gi deg tilgang til statistikk du kan bruke.

– Det er viktig å huske at lik stillingstittel ikke alltid betyr like ansvarsområder og lik kompetanse.  Hvis du tjener 500 000, og finner andre med samme tittel som tjener 1 million, bør du gjøre noen flere undersøkelser om forskjellene mellom de to jobbene før du slår i bordet med det, sier Øverland.

Les mer: Forbered deg til lønnssamtalen

Kjenn deg selv

Det siste, og vanskeligste, er å vurdere ditt eget bidrag, og å finne saklige, objektive argumenter til at bidraget er større enn hva du får igjen som lønn.

– Det er lurt å lete etter objektive målestokker. Vis for eksempel til  høy kundetilfredshet eller gode tilbakemeldinger fra ledere og kollegaer. Hvis du går inn med subjektive argumenter, som at du har høyt boliglån, kan argumentene dine fort bli oppfattet som irrelevante for arbeidsgiver, sier Øverland.

Han mener mange kan henge seg opp i alt annet enn sitt eget bidrag.

– Lønn er en investering i en ansatt. Jo mer verdi du skaper for arbeidsgiveren, desto mer rom er det for å forhandle om lønn. En leder vil alltid vurdere å gi noen mer lønn hvis de ser at de får pengene tilbake mangfoldige ganger i form av en mer motivert ansatt som bidrar mer til bedriften, sier Øverland.

Vil du lære mer? Finn tips og råd om arbeidslivet på arbeidsom.no.