Slik forhandler du om lønn

Synes du at du bidrar med mer enn du får tilbake? Dette bør du vite før du ber om lønnsøkning.

Du har sett det i utallige filmer og serier. Etter lang tid med frustrasjon, bestemmer hovedpersonen seg for å ta mot til seg, marsjere inn på sjefens kontor og kreve en lønnsøkning – med avslutning av arbeidsforholdet som ultimatum. På film har strategien så høy suksessrate at man kan få inntrykk av at lønnsforhandlinger bare handler om å tørre å si ifra.

Den strategien vil neppe fungere like bra i virkeligheten, mener Richard Øverland, regiondirektør for Manpower Østlandet.

– Akkurat der og da kan det rett og slett være vanskelig for sjefen å gjøre noe. Det meste vil allerede være fastlagt. Hvis du vil ha høyere lønn, er det lurt å ha en åpen dialog over tid, sier han.

Øverland anbefaler heller ikke å starte samtalen med et ultimatum.

– Det er viktig å ha en rolig, saklig og åpen tone. Forklar ståstedet ditt på en ryddig måte. Å gå inn med misnøye, frustrasjon eller trusler, vinner sjelden frem.

Richard Øverland i Manpower mener man sjelden bør stille ultimatum om lønn.

Kjenn rammene dine

Det er tre ting du bør vite før du starter lønnsforhandlinger, mener Øverland. Det viktigste er å sette seg inn i hvordan lønningene blir fastsatt på din arbeidsplass.

Mange yrker har sentrale lønnsforhandlinger og er bundet av tariffavtaler. Men også i private bedrifter uten tariffavtale er det vanlig å justere lønnen én gang i året, etter at de sentrale forhandlingene er avsluttet på vårparten. Utfallet vil gi en indikasjon på hvor mye lønnen bør stige i snitt, men lederen kan omfordele innenfor denne rammen, basert på prestasjon og tidligere lønnsjusteringer.

Les mer: Forbered deg til lønnssamtalen

Neste steg er å sammenlikne din lønn med markedslønn. Du kan bruke bransjespesifikk lønnsstatistikk og sjekke stillingsannonser for å få et inntrykk av hva som er normal lønn. Hvis du er med i en fagforening, kan de også gi deg tilgang til statistikk du kan bruke.

– Det er viktig å huske at lik stillingstittel ikke alltid betyr like ansvarsområder og lik kompetanse.  Hvis du tjener 500.000, og finner andre med samme tittel som tjener 1 million, bør du gjøre noen flere undersøkelser om forskjellene mellom de to jobbene før du slår i bordet med det, sier Øverland.

Kjenn deg selv

Det siste, og vanskeligste, er å vurdere ditt eget bidrag, og å finne saklige og objektive argumenter til at bidraget er større enn hva du får igjen som lønn.

Les mer: Hvorfor du alltid bør være litt på jobbjakt

– Det er lurt å lete etter objektive målestokker. Vis for eksempel til høy kundetilfredshet eller gode tilbakemeldinger fra ledere og kollegaer. Hvis du går inn med subjektive argumenter, som at du har høyt boliglån, kan argumentene dine fort bli oppfattet som irrelevante for arbeidsgiver, sier Øverland.

Han mener mange kan henge seg opp i alt annet enn sitt eget bidrag.

– Lønn er en investering i en ansatt. Jo mer verdi du skaper for arbeidsgiveren, desto mer rom er det for å forhandle om lønn. En leder vil alltid vurdere å gi noen mer lønn hvis de ser at de får pengene tilbake mange ganger, i form av en mer motivert ansatt som bidrar mer til bedriften, sier Øverland.

Fortsatt på jobbjakt? Registrer deg hos Manpower og søk på hundrevis av stillinger.