Slik forbereder du deg til videointervju

Stadig flere arbeidsgivere gjennomfører videointervju i rekrutteringsprosessen, både i enveis- og toveis-form. Slik forbereder deg best mulig.

Project og Marketing Manager i Manpower Academy, Johanne Fosså, har lang erfaring fra rekrutteringsbransjen. Hun har sett en trend med at arbeidsgivere i stadig større utstrekning bruker videointervju i rekrutteringen.

– Videointervju kan være effektivt og tidsbesparende for begge parter i de tilfellene der det er viktig. Det er enkelt og greit å gjennomføre, og det finnes mange verktøy for å gjennomføre det på en god måte.

Hvorfor har det blitt mer populært med videointervjuer?

– Det er nok en naturlig konsekvens av at vi stadig omgir oss med mer teknologi, og at det i noen tilfeller er det beste alternativet for én eller begge parter i en rekrutteringsprosess. Og i tilfeller hvor man blir invitert til videointervju er det viktig å huske på et par ting, som man fort kan glemme når man sitter foran en datamaskin – og ikke et menneske, understreker Fosså.

Hun peker på at det finnes to typer videointervjuer, som begge krever forberedelser fra kandidatens side.

– Den vanligste formen er jo toveis-intervjuer, hvor man gjennomfører et videointervju fremfor å møtes ansikt til ansikt, sier hun og fortsetter:

– En annen, og stadig mer populær variant, er enveis-intervjuet. Her spiller kandidaten inn svar på video på forhåndsdefinerte spørsmål. Da velger rekrutterer hvor lang forberedelsestid kandidaten skal få, hvor lange svarene skal være, og hvor mange muligheter kandidaten får til å spille inn svaret sitt.

Denne formen for intervju gjør det mulig for arbeidsgivere å intervjue langt flere kandidater enn vanlig tidlig i rekrutteringsprosessen, og man får et bedre beslutningsgrunnlag i screeningfasen.

Råd til toveis videointervju

Til toveisintervjuer har Fosså noen klare råd til hvordan man best forbereder seg og overbeviser intervjueren. Hennes første råd er å minne seg selv på at videointervjuet i all hovedsak er det samme som et fysisk intervju.

– Den eneste forskjellen er at det skjer over video. Det er ingen grunn til å ta lettere på intervjuet, bare fordi det er over video. De samme forberedelsene kreves for å lykkes, sier Fosså.

Hun peker på tradisjonelle råd som å lese seg opp på bedriften, de man møter, og å tenke ut hvilke spørsmål man vil stille selskapet. Kandidaten bør også forberede seg på å kunne fortelle om seg selv, sin erfaring og hva den ønsker å få frem som er relevant for den stillingen.

– Og så må man fremdeles kle seg pent. Husk kleskode og klærne på hele kroppen, siden du kanskje må reise deg om noen ringer på døren, eller om noe annet uforutsett skjer.

I tillegg til kleskoden råder Fosså kandidater til å tenke på sine omgivelser og sin fremtoning med omhu.

– Sett deg på et rolig sted både lyd og bevegelsesmessig. Ikke på kafé med masse mennesker, eller hjemme hos noen venner med mennesker i bakgrunnen. Ha en nøytral bakgrunn, og sjekk gjerne lyd og bildekvalitet før intervjuet skal starte slik at ikke intervjutiden din blir brukt til tekniske utfordringer.

Hun påpeker at man også bør sette av god tid, slik at man ikke ender med å bli forstyrret.

– Og så er det én ting som det er veldig viktig å huske på – og det er engasjementet, kroppsspråket og blikkontakten. Det er enda tydeligere på videointervju om man ikke har blikkontakt, eller stirrer ned i pulten. Husk å se rett inn i kameraet.

Hvis du er usikker på instruksjoner rundt intervjuet, råder Fosså kandidater til å ta kontakt med intervjuer i forkant for å forhøre seg.

Dypdykk: Lykkes på “Assessment Center”

Råd til enveis videointervju

I enveis-intervjuer gjelder mange av de samme tingene som i toveis-intervju. Likevel er det noen spesielle ting det kan være viktig å huske på i akkurat denne formen for intervju, mener Fosså.

– Ofte får man jo muligheten til å spille inn svarene et gitt antall ganger, for å få det så bra som mulig. Likevel får man ikke uendelig med sjanser – så her gjelder det å være skjerpet. Tenk på hvordan du presenterer deg selv og dine svar – denne presentasjonen er din salgspitch!

Fosså understreker at det er viktig å virke engasjert, og å tenke på kroppsspråket. Ikke minst fordi det kan være lett å bli passiv når man ikke har en person foran seg som man snakker med.

– Det må man kompensere for ved å ta i litt ekstra, sier Fosså og legger til:

– Samtidig må man fremstå som ekte. Det gjennomskues raskt om man bare har lest seg opp på et tema, og ramser opp noe som står på en hjemmeside.

Til slutt råder hun kandidater til å sikre seg at teknologien fungerer, og at man har de rette programmene på PC-en til å åpne videointervjuet.

– Ingenting er verre enn teknologi som ødelegger et godt forberedt intervju, avslutter hun.

Vil du lære mer? Finn tips og råd om arbeidslivet på arbeidsom.no