Slik får du jobb med Manpower

Rekrutteringsansvarlig Ina Hjetland i Manpower gir sine beste råd om hvordan du får jobb som vikar.

I forrige uke skrev vi om alle grunnene til å søke jobb som vikar. Men hvordan får du jobben?

Ina Hjetland er rekrutteringsansvarlig i Manpower, Norges største bemanningsbyrå. Hun har lang erfaring med å bistå i jobbjakten. Her er hennes fem beste tips til hvordan du bør gå frem for å få jobb som vikar.

1. Opprett en profil og registrer din CV

Det første du må gjøre å registrere din CV og opprette en profil hos Manpower. Fyll inn så mye informasjon som mulig om deg selv.

– Jo mer vi vet om deg, jo enklere er det for oss å finne en jobb som passer for deg. Derfor bør man legge inn detaljerte beskrivelser om egen kompetanse og tidligere arbeidserfaring, sier Hjetland.

Ikke vær redd for å fremheve dine gode egenskaper. Husk å oppgi hvilke systemer du kan og har brukt tidligere, som for eksempel SAP eller Excel.

Les mer: Slik skriver du en god CV

Din personlige CV bør være oppdatert og stemme overens med det du registrerer på din profil. Ifølge Hjetland vil en god CV kunne skille deg ut i mengden.

– Vær nøye. Gjør CV-en oversiktlig og ryddig. Husk at CV-en skal gi et førsteinntrykk av deg. Fortell gjerne litt om hvem du er i tillegg til din erfaring. Unngå å bruke typiske ord som imøtekommende og arbeidsom. Si heller noe konkret om hva du har gjort tidligere og hva du kan bidra med, sier hun.

2. Vær åpen og ta initiativ

Hjetland råder alle, uansett alder eller erfaring, til å være åpne i jobbsøkerprosessen.

– Mitt beste tips er å bare komme i gang. Vær åpen for nye muligheter og fokuser på å bygge CV-en din. Ikke vent på at jobben skal komme til deg, du får bedre resultater om du selv tar initiativ, sier hun.

Når du registrerer deg, kan du legge inn søkeord og kriterier. Da vil det være enklere for Manpower å matche din profil mot ledige og relevante stillinger. Det er også viktig at du selv følger med på stillinger som legges ut.

– Hvis du vil bli lagt merke til, må du være proaktiv og vise at du er interessert i jobb. Slik kan du enklere bli oppdaget og få den jobben du ønsker.

Les mer: Hvordan bygger du en karriere?

Om du er usikker på hvilken jobb som passer for deg, ikke vær redd for å sende e-post eller ringe og spørre. Manpowers rådgivere kan se over CV-en din og gi deg innspill på om du passer til jobben du vurderer.

3. Vær tydelig 

Som jobbsøker og medarbeider er det viktig at du er ryddig, tydelig og transparent.

Hvis du har søkt på en jobb, og Manpower synes du er interessant, vil de ringe deg for en kartlegging. Hvis du blir ringt på et tidspunkt som ikke passer, ikke vær redd for å si ifra. Kanskje sitter du på bussen? Gi beskjed og spør om du kan ringe tilbake.

Hvis du allerede er i jobb, men er på jakt etter en ny, er det viktig at du overholder avtaler med din nåværende arbeidsgiver, for eksempel om når du kan starte i en ny jobb. En del vikarstillinger har kort tid til oppstart. Vær derfor tydelig og ærlig overfor Manpower om din situasjon. Slik vil du også fremstå som ryddig overfor dine fremtidige arbeidsgivere.

– Det er viktig å være transparent gjennom hele jobbsøkerprosessen. Om du samtidig søker jobb andre steder, bør du også være åpen om dette. Når du er registrert hos Manpower vil vi lete etter en jobb for deg. Hvis du allerede har fått en annen jobb, er det derfor viktig at du sier ifra, sier Hjetland. 

4. Forberedelse og intervju

Hvis Manpower vurderer deg for en jobb, vil de kalle deg inn til et førstegangsintervju hos dem. Manpower vil vurdere om du passer til stillingen før de eventuelt avtaler et intervju hos arbeidsgiver. Du vil få god hjelp og veiledning før intervjuet med arbeidsgiveren. En rekrutterer vil kunne hjelpe deg med å identifisere dine egenskaper, gi deg gode råd og tips.

5. Gjør ditt beste

Noe av det viktigste når du først har fått en jobb er å gjøre en god innsats, uansett om du har et langvarig eller kortvarig vikariat.

– Når du går ut i en jobb er mitt råd å gjøre maks ut av hva du kan få til. Stå på og vær fleksibel. Vis at du er ryddig, tydelig og ordentlig. Prøv å være en arbeidstaker som er vel verdt å satse på, sier Hjetland.

Les mer: Hvorfor skal arbeidsgiver velge deg?

Et vikariat er en enestående mulighet til å få verdifull arbeidserfaring. Det gir deg samtidig en mulighet til å vise deg frem for mulige arbeidsgivere. Du må være åpen og villig til å lytte og lære. Manpower har tett kontakt med bedrifter og arbeidsplasser. Hvis du gir et godt inntrykk, vil dette også kunne gi deg bedre sjanser til flere oppdrag.

Vær sosial og ta deg tid til å bli kjent med dine kolleger og bedriften du jobber for. Uansett om vikariatet er kortvarig eller langvarig, vil det gi deg verdifulle relasjoner i arbeidsmarkedet. Dersom du skulle ende opp i en annen jobb senere, har du i det minste fått et større nettverk. Med en god innsats, vil du også sitte igjen med en referanse som vil gagne deg videre i jobbjakten og by på nye muligheter. Dermed kan en kortvarig vikarjobb gi stor gevinst.

Så, hva venter du på? Registrer CV-en din og kom i gang med jobbsøkingen!