Ung i arbeidslivet: Slik bygger du karriere

Det er et hav av ulike retninger du kan ta for karrieren din. Her er ekspertens tips til å bygge karriere, uansett hvilken vei du velger.

Johanne Fosså jobber med prosjektledelse og markedsføring i Manpower, og har mye erfaring med rekruttering. Hun har blant annet holdt flere foredrag om hvordan man bygger karriere, og har et klart råd til unge i dag som ønsker å få en god start på karrieren sin.

– Mitt første råd er å tenke gjennom dette tidlig. De som lykkes, er ofte de som begynner å bygge karrieren mens de er studenter. Noen tenker på dette før de skal studere og lar det være førende for studievalget. Dersom du allerede har begynt å studere, bør du begynne å tenke på hvilken vei du ønsker å gå når du er ferdig, sier hun.

Tenk utover vitnemålet

Fosså mener man bør spesialisere seg og forsøke å skille seg ut fra mengden under studiene.

– Når du skal søke jobb etter studiene, vil du ha fordel av å kunne vise til noe mer enn bare skolepapirene. Dette gjelder spesielt i stillinger hos selskaper som leter etter nyutdannede innen en viss studieretning. Her vil din X-faktor og det som skiller deg ut i søknadsbunken versus andre kandidater med lik bakgrunn, spille en stor rolle.

Det er hard konkurranse om de gjeveste jobbene. Fosså trekker frem noen eksempler på grep man kan ta allerede som student:

– Finnes det noen verv som kan være relevante å ta for det du vil gjøre senere, eller som bare vil skille deg positivt ut på generelt grunnlag? Er du flink til å dra på arrangementer på skolen hvor du treffer mennesker fra næringslivet?  Kan du skrive bacheloroppgave om et spesielt tema, eller en spesiell bedrift?

Hvis man har kapasitet, er det også en god idé å skaffe seg relevant deltidsjobb ved siden av studiene.

–For eksempel, er du økonomistudent er kanskje deltidsjobb i bank en god idé. Selv om dette selvsagt kan være krevende kombinert med lange studiedager!

Les mer: Slik balanserer du jobb og studier

Kommer ikke av seg selv

Fosså understreker at det er viktig å være tålmodig og realistisk når man skal finne sin karrierevei. Hun advarer mot å forvente at drømmejobben kommer på første forsøk.

– Noen har nok litt urealistiske forventninger. Du må sørge for at det er match mellom profilen du har, og stillingene du sikter deg inn mot. For å få drømmejobben må du jobbe hardt over tid. I tillegg går du kanskje noen steg til siden, i stedet for oppover, for å treffe blink, sier hun.

Les mer: Slik takler du overgangen fra studier til jobb

Hun råder også unge i dag til å ikke vente for lenge på drømmejobben, uten å prøve noe annet i mellomtiden. Fosså mener nemlig man kan få mye innsikt i hva man faktisk liker, og hvordan man liker å jobbe, selv om det ikke er drømmejobben.

– Det er bedre å ta en annen jobb midlertidig, enn å gå og vente for lenge på akkurat drømmejobben.

Like mange svar som det finnes mennesker

Fosså mener det ikke finnes karriereveier som passer for alle.

– Karrieren er din personlige vei i arbeidslivet. Det finnes like mange svar som det finnes mennesker. Prøv heller å finne ut hva du liker, og hva du har lyst til å bruke tiden din på, sier Fosså.

Til dem som virkelig ikke vet hva de skal velge, har hun ett siste råd.

– Er du veldig usikker på hva du skal velge, velg noe som er bredt anvendelig. Fagretninger som økonomi, markedsføring og juss brukes til utrolig mye – og kan derfor være litt «sikre» lodd når det kommer til hva som kan gi en spennende jobb i fremtiden. Det vil i hvert fall kunne gi noen som er usikre på hva de skal bli, mange valgmuligheter etter studiene.

Finn din neste jobb i dag! Registrer deg hos Manpower og søk på hundrevis av stillinger.