Skriv bedre

Syv tips til hvordan du kan forbedre språket ditt.

Uansett om du vil bli innholdsskribent eller har lovet aldri å åpne en tekstbehandler igjen når du har fått fast jobb, er du noen ganger nødt til å kunne skrive. Arbeidsom har tidligere skrevet om hvordan du blir kvitt skrivefeilene.

Men et feilfritt språk trenger ikke å være godt. Her er syv vanlige kilder til dårlig språk, og hva du kan gjøre for å unngå dem.

Du skriver for langt

Hovedgrunnen til at noen tekster er vanskelige å lese, er at de drukner leseren i tekst. Første skritt er derfor å se hvor lange setningene dine er. Allerede etter 25 ord bør varsellampene skru seg på. Hvis du kan dele opp en setning med punktum, bør du nesten alltid gjøre det. Du bør også se etter om du kan dele opp noen av avsnittene.

Ikke minst, selv om alle poengene i teksten i seg selv kan være gode, kan det være lurt å kutte de minst viktige. Hvis ikke kan det hende du mister leserens oppmerksomhet på veien.

Du gjentar deg selv

Når du har skrevet en tekst, gå gjennom og se om noen av formuleringene dine egentlig uttrykker det samme. For eksempel kan du ha skrevet om en tidligere jobb at den både «ga deg verdifull erfaring» og at den «lærte deg mange ting du har hatt nytte av senere». Hvis du finner slike par, tenk gjennom hvilken formulering du liker best. Slett den andre.

Les mer: Bli en stjerneforteller

Du skriver for vanskelig

Det kan være fristende å bruke faguttrykk og fremmedord for å vise hvor mye du kan. Men det eneste du egentlig oppnår er å gjøre teksten vanskeligere å lese. I stedet bør du bruke vanlige ord.

Du er vag

Skriver du mye «i forhold til» og «fokus»? Er du «fremoverlent»? Uttrykk som dette er populære fordi de ikke egentlig sier noe. Dermed slipper man å beskrive hvordan tingene man skriver om egentlig henger sammen. I stedet bør du tenke nøye gjennom hva du prøver å formidle, og skrive det.

Du er passiv

Du kan skrive de fleste setninger med passive («mannen ble bitt») eller aktive verb («hunden bet mannen»). Du bør nesten alltid bruke de siste. Aktive verb fremhever hvem eller hva som gjør noe. De gir teksten mer driv. Passive verb skjuler subjektet og distanserer leseren.

Les mer: Sjekkliste for en vellykket søknad

Du smører for tykt på

Mange bruker adverb og adjektiver for å forsterke det de skriver, uten at tilleggsordene tilfører ny informasjon. Det er ofte fordi de føler det de skriver blir litt tynt hvis det får stå alene. Men effekten er ofte den motsatte. For eksempel er det sterkere å skrive at du er «kvalifisert» enn at du er «veldig kvalifisert». Enda bedre er det å bruke et konkret eksempel.

Du mangler innhold

Som du kanskje har merket, dreier mange av disse rådene seg rundt det samme. Det er det en grunn til. Godt språk er enkelt, direkte og kort. Det skal fremheve innholdet, ikke dekke over det. Når noen skriver ullent og vanskelig, er det ofte fordi de prøver å pynte på innhold de ikke synes holder vann.

Men lesere vil se gjennom en tekst som mangler innhold. Hvis du vil skrive bedre, er det faktaene, skildringene og argumentene du må jobbe med. Det er hva du skriver om som er viktig.

Vil du lære mer? Finn tips og råd om arbeidslivet på arbeidsom.no