Skriv bedre søknader

Gjør grundig forarbeid, bruk en fast mal og vis til konkrete eksempler, sier rekrutteringsekspert Ina Hjetland fra Manpower.

CV og søknadstekst må skille seg ut hvis du i det hele tatt skal bli kalt inn til et jobbintervju. Det kan ofte være utfordrende å gjøre noe med CV-en når du først er i jobbsøkerprosessen, men søknadsteksten kan du sette ditt personlig preg på.

– Det viktigste er at både CV og søknad gjenspeiler deg selv og at du sikrer en match mellom personlighet og arbeidsgiver, sier Ina Hjetland fra Manpower.

Gjør leksene dine

Hjetland er utdannet innenfor markedsføring og har flere års erfaring fra rekrutteringsbransjen. I dag er hun rekrutteringsansvarlig for administrative stillinger i offentlig og privat sektor hos Manpower, og ansetter både til vikariater og faste stillinger. Hun hevder at det er flere måter å sikre en slik match, men at første steg er å forberede seg godt.

– Les deg opp på selskapet. Bli ordentlig kjent med virksomhetsområder, verdier, hvem som jobber der og hvilken kultur de har på arbeidsplassen. Sjekk gjerne LinkedIn for å få et inntrykk av dem som jobber i selskapet. Dette vil gi deg et godt utgangspunkt for å skrive en strategisk søknadstekst.

Hjetland mener i tillegg det kan være lurt å ringe før begynner å skrive, for å forsikre seg om at man har forstått hva selskapet etterspør.

– Ikke begrens deg til nettet! En telefonsamtale kan gi deg uvurderlig informasjon og nyttige kontakter, sier hun.

Dette er informasjon man kan bruke aktivt i en søknad.

– Det kan for eksempel være at du fant ut at selskapet har en filial i England. Dersom du har studert i London og behersker språket godt, kan du skrive om dette i søknadsteksten.

Trenger du CV-tips? Sjekk ekspertenes CV-råd.

Nytt innhold, samme innpakning

Selv om hver søknadstekst bør spisses mot stillingen man søker på, anbefaler Hjetland å ta utgangspunkt i en fast mal.

– En mal sikrer at søknadsteksten alltid får en fin flyt og at du har fått med det viktigste.

Likevel er det viktig å ha et bevisst forhold til hvilken jobb og hvilket selskap man henvender seg til gjennom hele søknaden.

– Allerede i introduksjonen er det lurt å tenke på hvilke egenskaper selskapet ser etter. Skal du for eksempel jobbe som konsulent, er det viktig at du er selvstendig, tåler høyt tempo og er god til å finne løsninger.

Det viktigste er å vise til konkrete eksempler.

– Du bør alltid begrunne at egenskapene eller ferdighetene dine har vært en fordel i tidligere jobbsituasjoner og argumenter for hvorfor din kompetanse matcher det bedriften ser etter. Vær spesifikk når du skriver om ditt faglige bidrag til jobben. Vis, ikke fortell!

Slik bør du strukturere søknadsteksten din:

·     Start med en kort og konsis introduksjonstekst.
·     Skriv om motivasjonen din for å for å søke stillingen, gjerne med flere støttepunkter.
·     Fortell om hva du vil tilføre jobben. Underbygg med konkrete eksempler på hvordan dine egenskaper eller ferdigheter har vært en fordel i tidligere jobbsituasjoner.
·     Avslutt med din nåværende status. Kan du begynne i morgen, eller er du først tilgjengelig om noen måneder?

Vil du vite mer? Les flere tips til jobbsøking- og intervjuprosessen på arbeidsom.no.