Sjekkliste for en vellykket jobbsøknad

Midt i en jobbsøkerprosess er det fort gjort å glemme detaljer. Men slurv i en jobbsøknad kan koste deg dyrt. Vi har samlet en kort sjekkliste du bør gjennomgå hver gang du skal søke på en stilling.

1. Bli godt kjent med detaljene i stillingsannonsen

Selv om du er ivrig etter å finne en ny jobb er det viktig at du leser nøye gjennom hele stillingsannonsen før du begynner å skrive søknaden. Er det tydelige retningslinjer for hva du skal svare på i søknadsteksten? Sier de noe om hva du skal kalle CV eller annet skriftlig materiale når du søker? Gir annonsen deg en spesifikk oversikt over når du vil bli kontaktet, eller når det er innafor å følge opp? Vær alltid på utkikk etter instruksjoner som skiller seg ut, ettersom rekrutterere gjerne sorterer kandidater delvis gjennom å sjekke om du adresserer alle punktene i stillingsannonsen.

2. Start hver søknad og CV med blanke ark

Vi vet at det kan virke fristende å ty til gjenbruk av dokumenter når du skal sende ut flere søknader samtidig. Men det vil aldri lønne seg å sende ut en standardisert søknadstekst eller CV.

For å sikre at du fokuserer på de tingene som er relevant for hver søknad kan det være lurt å sette seg ned med et blankt når du skal skrive søknaden. Ta utgangspunkt i det spesifikke publikumet og hvilke ferdigheter stillingsannonsen etterspør – og lag så en liste over hvilke av dine erfaringer og ferdigheter som svarer på annonsen. Deretter kan du hente frem en tidligere søknadstekst og legge til mer generelle egenskaper dersom du ønsker det.

Det samme gjelder CV-en din. Vi har tidligere skrevet om hvordan du på best måte skreddersyr CV-en din. Kort oppsummert bør du plassere de mest relevante erfaringene øverst og passe på å alltid fornye kulepunktene dine.

3. Hvorfor søker du egentlig?

Når du er midt i beskrivelsen av karriere og studier kan det være fort gjort å glemme det aller viktigste – å knytte erfaringene dine til hvorfor du søker på stillingen. Hvorfor vil du jobbe for dette selskapet og hvorfor er du den beste kandidaten for jobben? Hvorfor er erfaringene dine fra jobb eller studier relevante? Hvis du ikke kan svare på disse spørsmålene i søknadsteksten vil et intervju bli utfordrende. Det er derfor god trening å tenke godt gjennom slike spørsmål på forhånd, og svare på noen av dem allerede i søknadsteksten.

4.Ta et skritt tilbake og se over

Du har bare én sjanse til å søke på en jobb og skape et godt inntrykk. Så før du sender inn søknaden – se over den én siste gang og pass på at du har fulgt alle instruksene i stillingsannonsen. Det er lite heldig å ta kontakt med en rekrutterer for å rette opp i noe etter du har søkt, kun fordi du ikke har vært nøye nok. Dette gjelder også språket. Unngå forkortelser og slang. Pass på at språket er grammatisk korrekt og at du unngår skrivefeil. Send også gjerne alle dokumentene til en venn etter at du har dobbeltsjekket språket. Det er ingen unnskyldninger for skrivefeil og dårlig språk i en søknad.

5. Rydd opp i sosiale medier

Når du har sendt avgårde søknaden er det på tide å ta en titt på hvordan du fremstiller deg selv i sosiale medier. Det kan være lurt å fjerne alt som kan virke upassende for en rekrutterer fra Facebook, LinkedIn og Instagram. Og hvis du ikke ønsker å fjerne noen bilder kan du alltids sette profilen din som privat. Pass også på at LinkedIn-profilen din er oppdatert med nye ferdigheter og prestasjoner du har opparbeidet deg den siste tiden.

Kilde: The Muse

Vil du lære mer? Finn tips og råd om arbeidslivet på arbeidsom.no