På tide å skifte beite?

Lene Berg i Manpower forklarer hvordan du tester om gresset er grønnere på andre siden.

På en mørk og fargeløs dag som dette, kan det være lett å se ut av vinduet og ønske du gjorde noe annet. Kanskje er det kolleger du ikke går overens med, kanskje føler du deg lite utfordret, kanskje har du bare gjort det samme for lenge. Kanskje er du ikke sikker selv.

– Jeg har snakket med mange som ønsker å bytte jobb, men ikke vet hva de ønsker å gjøre i stedet. Da råder jeg dem til å tenke seg nøye om, sier Lene Berg, salgssjef for Manpower Follo.

Lister hjelper alltid

Bergs første råd er å lage en liste over hva man trives og mistrives med på jobben. Når man lager listen, bør man gå systematisk gjennom hvor godt man liker arbeidsoppgavene, bransjen, arbeidsmiljøet, selskapskulturen, kollegene og ledelsen.

– Det kan være et godt verktøy for å få klarhet i om jobbskifte virkelig er noe man ønsker seg, eller om man bare har lyst på forandring for forandringens skyld, sier hun.

Dessuten bør man reflektere over om man selv bidrar til å øke trivselen.

– Har du selv tatt ansvar for å gjøre noe med det du er misfornøyd med? Har du en åpen og ærlig dialog med lederen din?

Les mer: Forbered deg riktig til intervjuet

Det første skrittet

Hvis man kommer frem til at man ønsker å gå fremover med jobbskiftet, er neste steg å skaffe seg oversikt over hvilke muligheter som finnes.

– Du har kanskje allerede tenkt litt på hvor du kunne tenke deg å jobbe. Gjør research på de selskapene som virker aktuelle. Stort sett har alle stillingsannonser på hjemmesidene. Det er lurt å lese seg litt opp for å finne ut om de lyser ut noe, og hva slags stillinger det er snakk om.

Berg oppfordrer til å bruke nettverket sitt aktivt i jobbletingen. Hun mener også det kan lønne seg å kontakte rekrutteringsbyråer. Der kan man få råd, tilbakemeldinger og innspill på hvilke jobber man kan søke.

Les mer: Få jobb via nettverket ditt

Er CVen like klar som deg?

Før man begynner å søke jobber, mener Berg det er viktig å bruke tid på å gå gjennom og oppdatere CVen sin.

– Benytt anledningen til å ta en grundig kikk i speilet. Hvilken verdi har du som arbeidstaker? Hvilke erfaringer kan du dra nytte av i en ny jobb?

Det er særlig viktig hvis du ønsker å gjøre noe helt annet.

– Du kan søke jobber du hvor du mangler direkte erfaring. Men du må kunne synliggjøre hvordan erfaringen du har likevel gjør deg til en god kandidat. Hvis du for eksempel er ordrebehandler, men ønsker å bli selger, må du ha et godt svar på hva erfaringen din kan tilføre i en salgsrolle.

Vil du lære mer? Finn tips og råd om arbeidslivet på arbeidsom.no