På jobbjakt? Bli kjent med deg selv først!

Før eller senere går de fleste av oss ut i arbeidsmarkedet med en jobbsøknad i hånda. For mange er det en avskrekkende prosess. Julia Marcussons beste tips er å bli kjent med deg selv før du begynner å søke.

– En feil mange gjør, er å ikke forberede seg godt nok. Det viktigste du kan gjøre som del av forberedelsene til jobbjakten, er å bli kjent med deg selv, sier Julia Marcusson.

Hun jobber med bemanning innen bransjeområdet IT i Manpower og har tidligere jobbet med Bank og Finans. Med flere års erfaring fra å coache arbeidssøkere gjennom Arbeidsformidlingen, Sveriges svar på NAV, er hun godt kjent med problemstillingene som møter folk på jakt etter jobb. Marcusson har noen viktige tanker om hvor det er best å begynne.

Begynn med deg selv

– I en jobbsøkerprosess skal man tross alt selge inn seg selv, fra CV til søknad til intervju. Og det er bare du som kjenner deg selv best. Da må du klare å snakke godt på vegne av deg selv i løpet av en søknadsprosess.

Julia anbefaler at du stiller deg selv en del spørsmål før du går i gang med jobbsøkingen.

– Spør deg selv: hvorfor søker du jobb? Hva er motivasjonen din? Er det penger, fag eller noe annet? Motivasjon er en viktig grunnpilar, uansett hva man søker på. Hvilken bransje vil du inn i? Og ikke minst, hva slags jobb kan du ikke tenke deg?

Dypdykk: Skriv en søknad som skiller seg ut i søknadsbunken.

Spør andre!

Selv om vi kanskje kjenner oss selv best, er det mange som synes det er vanskelig å sette ord på hvem vi er, forteller Julia. Hun har derfor noen tips til hvordan man kan komme forbi den mentale sperren.

– Send en SMS til ti venner. Spør «hvilke tre egenskaper forbinder du med meg?» Hvis du får de samme egenskapene fra flere, vil det sannsynligvis være egenskaper som du også vil oppfattes å ha i en søknadsprosess.

– Et Google-søk kan også hjelpe deg. Det finnes mange hjemmesider som lister opp egenskaper for å vise hva slags egenskaper som finnes. Det kan være nyttig hvis du tror du har en egenskap, men ikke helt vet hvordan du skal formulere deg.

En viktig del av prosessen med å finne ut av hvilke egenskaper man har, er å finne ut av hvilke egenskaper man ikke har. Selvinnsikt rundt egne begrensninger er også en viktig del av en søknadsprosess, og mange intervjuspørsmål vil rette seg mot dette.

Dypdykk: Slik imponerer du på jobbintervjuet.

Senk skuldrene

Julia forteller at mange får unødvendig store nerver når de skal søke jobb, spesielt for første gang.

– Mange undervurderer hvor viktig personligheten deres er i en søknadsprosess fremfor fagligheten deres. De får nerver fordi de ikke er spesialister på et område, eller ikke har jobbet i ti år. Mange er for selvkritiske på dette. Det er det ingen grunn til! Senk skuldrene. Til syvende og sist så er det hvem du er som teller. Derfor er det viktig at du strukturerer noen tanker rundt dette.

Avslutningsvis avslører Julia et spørsmål hun liker å stille i intervju. Hun mener svaret forteller mye om kandidaten.

– Jeg liker å spørre «hvem ser du opp til som har en egenskap du skulle ønske at du hadde?» Det gir mange spennende svar, smiler hun.

Er du klar for å fortsette jobbjakten? Se hvilke ledige jobber som finnes i ditt lokalområde på Manpower.no.