Slik gjennomfører du et godt øvelsesintervju

Cropped image of two young businessmen in smart casual wear talking and smiling while sitting on the window sill in office

Det er viktig å forberede seg før du skal i et jobbintervju. Det er den beste måten å bli sikker på at svarene, atferden og påkledningen din er på topp. I tillegg til å finne ut mer om selskapet, forberede intervjuspørsmål og å finne det perfekte intervjuantrekket, bør du også vurdere å ha et øvelsesintervju.

Øvelsesintervjuer kan hjelpe deg å bli komfortabel med intervjusettingen. Et øvelsesintervju er en de beste måtene du kan forberede deg godt på. Et slikt intervju gir deg mulighet til å avdekke potensielle fallgruver og hva du må forberede bedre. Her er våre must for et effektivt og godt øvelsesintervju.

Finn en objektiv «intervjuer»

Det er ikke sikkert du vil bruke familie og venner til dette. Et øvelsesintervju skal ikke være enkelt. Opplevelsen skal ligge så nært det ordentlige intervjuet som mulig. Derfor trenger du en kollega, bekjent, en mentor eller en coach for å gjennomføre et ordentlig øvelsesintervju. Hvis du må bruke familie eller venner, velg hvem som får oppgaven med omhu. Du må også sørge for at de er godt nok forberedt på oppgaven, så det kan innebære litt merarbeid for din del.

Lat som øvelsesintervjuet er det ordentlige

Hele poenget med å ha et øvelsesintervju er for å øve på the real thing. Det betyr at du må forberede deg og gjennomføre på samme måte som om det var ditt ordentlige jobbintervju. Ikke begynn og tull eller stopp fordi du blir flau. Målet er at du skal bli komfortabel med svarene dine og kroppsspråket ditt, slik at du blir klar til å naile det ordentlige intervjuet ditt. Ta på deg rollespillhatten!

Forbered øvelsesintervjueren

Du må gi øvelsesintervjueren din bakgrunnsinformasjon om både jobben og selskapet. Det kan hjelpe ham eller henne med å stille deg gode og relevante spørsmål knyttet til bransje, firma og rolle. Da blir opplevelsen din likere det ordentlige intervjuet. Du kan også vurdere om du vil gi øvelsesintervjueren din en liste over vanlige intervjuspørsmål de kan stille deg. Da får du øvd på dem samtidig.

Kle deg riktig

Det kan føles litt rart å være formelt kledd i øvelsesintervjuet, men det er en viktig del av forarbeidet. Du vil at alt skal se bra ut, passe godt og føles riktig før et ordentlig jobbintervju. Det siste du vil er å ha på deg en bluse, skjorte eller en kjole som er gjennomsiktig eller flekkete, eller bukser og skjørt som er ubehagelig å sitte i. Øvelsesintervjueren kan rådføre deg om antrekket er egnet eller ikke.

Få (ærlig) tilbakemelding!

Det viktigste formålet med et øvelsesintervju er å få ærlige tilbakemeldinger fra intervjueren. Du må få konkret tilbakemelding på hva du må forbedre før du går til det ordentlige jobbintervjuet. Spør øvelsesintervjueren din om det du har på deg, kroppsspråket ditt, svarene og reaksjonene dine, og alt annet du vil ha tilbakemelding på.

Igjen, dette er egentlig ikke en jobb for familie, venner eller kjæresten din. I tilbakemeldingene deres kan de enten være altfor kritisk eller ikke helt ærlige. De er kanskje redde for å såre deg. Du kan også reagere mer emosjonelt på tilbakemeldingene deres sammenlignet med tilbakemeldingene til en du har et profesjonelt forhold til.

Har du noen andre tips til et øvelsesintervju? Fortell oss i kommentarfeltet!

Kilde: Workitdaily