Nytt år, ny jobb?

Svært mange er på jakt etter ny jobb på nyåret. Her gir vi deg tips til hvordan du kaprer drømmejobben og hvilke fallgruver du bør unngå. 

CV

Sørg for at CV-en din er oppdatert, så er du sikker på at du får vist hele erfaringsbredden din. I løpet av så kort tid som mulig skal CV-en din fange oppmerksomheten og interessen hos en mulig arbeidsgiver. Den meste relevante erfaringen bør listes opp øverst. Husk at CV-en skal argumentere for at du bør få jobben, ikke være en passiv oppramsing av hva du har gjort.

Søknad

Mens CV-en gir generell informasjon om bakgrunn og kompetanse bør jobbsøknaden din være hakket mer personlig. Den bør bidra til å skape et inntrykk av hvem du er, hvilke styrker og erfaringer du har og hvorfor nettopp du er den rette for stillingen. Underbygg hvorfor bakgrunnen din er verdifull for arbeidsgiver, eksemplifiser, skriv engasjerende og vis at du er motivert.

Både for CV-en og søknaden, er det viktig at du tar deg god tid til å sørge for at du ikke har skrivefeil. Slurvefeil eller feilstavelser gjør det både frustrerende og irriterende å lese, og kan ødelegge for et ellers godt og skreddersydd innhold.

Vanlige tabber

Et av de mest utfordrende nåløyene du skal gjennom, er å være blant dem som kalles inn til intervju. Hva bør du tenke på når du først har kommet så langt? Blir du invitert på intervju, har du kvalifikasjonene som kreves, nå gjelder det å overbevise om at du er den beste av kandidatene de har valgt ut. Enkelte tabber bør du gjøre ditt beste for å unngå.

En åpenbar tabbe er selvfølgelig å være ute i dårlig tid. Kommer du for sent, signaliserer du at intervjuet ikke er en viktig nok prioritering for deg, noe ingen arbeidsgivere setter pris på. Det er også viktig at du stiller forberedt. En klassiker du kan forvente å måtte svare på, er hvorfor bedriften bør ansette nettopp deg. Forbered deg på disse svarene, så viser du både at du er god til å kommunisere og samtidig at du har stor interesse for jobben

Også hvordan du kler deg og ter deg, kan ha avgjørende betydning. Sørg for å gi et positivt førsteinntrykk ved å kle og oppføre deg pent. Er du usikker på kleskoden i bedriften, så kle deg heller litt for pent enn for uformelt på første intervju.

Les mer: Hva bør du ha på deg på intervju?

Ikke mist motet

Jobbjakt kan for mange være en tøff affære, særlig om man får et par avslag. Ofte ligger det mye arbeid selv bak korte søknader og CV-er, og det er frustrerende ikke å få napp. Det er likevel viktig at du ikke mister motet, slik at det går utover innsatsen du legger ned når du søker på nye jobber. De fleste får avslag innimellom. Aksepter disse og se heller fremover.

Bruk heller ikke masse tid på jobbene du ikke er kvalifisert for. Antallet avslag du får, avhenger i stor grad av hvor god du er til å kjenne dine egne begrensninger. De jobbene du bruker tid på å søke på, bør være jobber det er gode sjanser for at du får.

Ikke glem nettverket ditt

Mange jobber lyses ikke ut, og besettes kun via arbeidsgiveres egne nettverk. Har du undersøkt hvilke muligheter som finnes innenfor ditt? Informer venner og bekjente om at du er på utkikk etter noe nytt, og det kan hende du får muligheter du ellers ville gått glipp av. Å bruke nettverket ditt aktivt i jobbjakten er noe av det lureste du gjør.

Les mer: Slik bygger du nettverk

Og i hvert fall ikke sosiale medier

Alt du legger ut i sosiale medier kan bli funnet av en fremtidig arbeidsgiver. Samtidig som du ikke legger ut upassende innhold, bør du også ha et bevisst forhold til ditt digitale fotavtrykk. Vær tydelig og konsekvent i sosiale medier, og du fremstår lettere som en person med integritet.

Les mer: Slik bruker du sosiale medier i jobbjakten

Å gjøre et godt inntrykk i sosiale medier vil sjelden være det som lander deg drømmejobben. Likevel bruker stadig flere arbeidsgivere Google-søk til å screene aktuelle kandidater. Når klinten skal skilles fra hveten kan nettprofilene dine være utslagsgivende for om du havner i ja- eller nei-bunken.