Nettverking for nybegynnere

Casual Catering Discussion Meeting Colleagues Concept

Nettverking er utenfor manges komfortsone. Småsnakking med fremmede faller nemlig ikke like naturlig for alle. Hvis du synes det er vanskelig å komme i gang, har vi fire nettverkingstips for nybegynnere.

Uansett om du liker det eller ikke, kan nettverksbygging være svært verdifullt i jobbsøking og karrierebygging.

1. Forbered en god åpning. Det er mye lettere å starte en samtale med fremmede når du har noe å snakke om. Det beste er en generisk åpning du kan tilpasse til enhver anledning. En slik åpning gjør at du kan sette i gang en samtale uten å tenke for mye. Det kan være lettere å forberede en liten åpning hjemme på forhånd, enn midt på gulvet på vei inn i en samtale. Hvis du også øver litt på åpningen din, vil du heller ikke høres nervøs ut.

2. Lag en kalender. Lag en oversikt over ulike arrangement der du kan ha glede av å nettverke, for eksempel bransje- eller fagkvelder. Det finnes også mange bransje- eller fagspesifikke nettverk som man kan bli medlem av. Slike nettverk har ofte en rekke arrangement der hovedformålet er å nettverke med likesinnede.

3. Sett deg noen mål. Tenk gjennom hvorfor du vil nettverke. Hva er målet ditt? Hva skal til for å nå målet ditt? Begynn med å sette noen enkle mål, som for eksempel fem nye og relevante kontakter på LinkedIn i uka. Etter hvert kan du sette seg større og mer ambisiøse mål. For eksempel, skrive et faglig innlegg. Det viktigste er at du setter konkrete mål med konkrete frister. Det tvinger deg i gang!

4. Belønn deg selv! Belønn deg selv når du har nådd et mål eller klart å nettverke på et arrangement. En belønning kan for eksempel være at du unner deg en cappuccino eller favorittsjokoladen. Små belønninger gir deg ny energi og mer motivasjon.

Nettverk er viktigere enn du tror for karrierebyggingen din. Hvis du er veldig ukomfortabel med nettverking, har vi nettverkingstipsene for deg som hater nettverking. Forhåpentligvis kan tipsene våre hjelpe deg på veien.

Har du noen gode tips til hvordan man bør nettverke? Fortell oss i kommentarfeltet!

Kilde: Jill Kempka