Min karriere: Julia Marcusson

Manpower-logo

I Min karriere deler en erfaren arbeidstaker verdifull innsikt om arbeidslivet. Denne uken har vi snakket med Julia Marcusson, Salgsrådgiver hos Manpower Østlandet.

Mini-CV

Navn: Julia Marcusson

Stilling: Salgsrådgiver i Manpower Østlandet IT

Født: 1991 (27 år)

Familie: Samboer og hund

Utdannelse: Bachelorgrad innenfor HR fra Mittuniversitetet i Østersund

Erfaring: Før jeg startet på universitetet arbeidet jeg en del med kundeservice og på callcenter, men også innen restaurant. Etter bachelorgraden ble jeg rådgiver i Arbetsförmedlingen i Sverige. Her drev jeg med veiledning og coaching av arbeidssøkere og hadde kontakt med bedrifter som trengte kandidater til forskjellige stillinger. Etter 2,5 år søkte jeg jobb i Oslo innen HR og personal, og begynte i Manpower, avdeling bank og finans. Nå arbeider jeg som salgsrådgiver innen IT.

1. Hva var din første jobb?

Min første sommerjobb var som havnearbeider i Söderhamns kommune. Her jobbet jeg i 3 uker i havnen – en praktisk jobb med maling og renhold på en turistbåt. I tillegg drev jeg med turistinformasjon der båten gikk i land.

2.Hvordan fikk du jobben?

Da jeg skulle søke på min første jobb fant jeg en stillingsannonse på nett, spesifikt rettet mot studenter. I søknadsteksten skrev jeg at jeg hadde arbeidserfaring fra da jeg bisto pappa med å bygge på hytta. Man kunne sette opp flere jobber og rangere etter de jobbene man helst ville ha. Havnejobben stod øverst på lista, og av 200 søkere ble jeg én av to som fikk jobb. Jeg skilte meg ut med den lille jobberfaringen jeg hadde, anstrengte meg litt ekstra, viste interesse og det gjorde inntrykk. Da jeg fikk denne jobben ble jeg veldig stolt, og året etter fikk jeg jobb i restauranten på samme turistbåt.

3. Hva lærte du i din første jobb som du har tatt med deg videre i arbeidslivet?

Jeg har erfart at det er fornuftig å starte arbeidslivet så tidlig som mulig. Jo før jo bedre – enten det er fulltid eller deltid, slik at du får teste hvordan det er å være i jobb. Fremfor alt lærte jeg at det er viktig å være arbeidsom og serviceinnstilt. Å takke ja til alle typer oppgaver i begynnelsen – da får man også lært mest mulig. Jeg har nok tatt med meg viljen til å alltid brette opp armene og vise meg frem, samt at det ikke finnes noen arbeidsoppgaver jeg ikke skal prøve meg på. Man kommer veldig langt med å være positiv, blid og samarbeidsvillig.

4. Hva jobber du med om ti år?

Da jobber jeg med personalutvikling i en eller annen form. Jeg elsker å se andre utvikles og få til ting de kanskje synes er vanskelig. Drømmen er å jobbe i en bedrift som er opptatt av teknologi og som utfordrer  ansatte til å utvikle seg – men først og fremst en plass hvor jeg får ha det gøy på jobb!

5. Hva er ditt beste tips til folk som skal inn i arbeidslivet?

Det viktigste er at man ikke sitter og venter på drømmejobben, for den kommer ikke med det første! Start i god tid med å bygge CV innenfor ulike fagområder slik at du får mulighet til å teste litt forskjellig og finne ut hva du er flink til og hva du liker. Skaff deg gode referanser som kan fortelle at du har gjort en god jobb – slik at du kan sikre deg en ny jobb senere i karrieren.

Jeg har også merket at det er spesielt tre ting som er viktig for en arbeidsgiver når de skal ansette folk uten mye kompetanse:

  1. Gode kommunikasjonsevner: Vis at du tør å snakke med folk og at du ønsker å bli kjent med bedriften du skal jobbe i. Man må ikke være kjempesosial for å få til dette, det viktigste er at du prøver deg frem og at du kan kommunisere godt med andre.
  2. Vær fleksibel: Vis at du er er på tilbudssiden og at du hjelper til med det bedriften trenger deg til. Det er viktig å være ydmyk i starten, og selv om man mangler kompetanse kan man bidra med vilje og arbeidskapasitet!
  3. Vær lærevillig: Vis at du tar til deg informasjon og lærer raskt. Arbeidsgiver setter stor pris på at du følger med under opplæringen, tar notater, er nysgjerrig og stiller spørsmål. Dette gjelder uansett om du skal jobbe i en butikk eller på et lager. Prøv å bli selvgående så fort som mulig!