Ti metoder for å stresse ned før et jobbintervju

En intervjusituasjon er stressende. Nervene og presset i en slik situasjon får oss til å oppføre oss, reagere og fremstå annerledes enn vi vanligvis gjør. Derfor er det viktig å stresse ned for å gi intervjueren det beste – og mest riktige – inntrykket av hvem du er.

Det er enklere sagt enn gjort. Det er nemlig vanskelig å stresse ned både før og i løpet av et jobbintervju. Vi har derfor noen tips og øvelser som kan hjelpe deg med å stresse ned. Jo roligere du er, jo bedre vil intervjuopplevelsen din bli – for alle parter!

Stå oppreist mens du venter

Når kommer til et intervju blir du som regel vist til et møterom eller en sittesone i resepsjonen. Her vil du bli tilbudt en sitteplass mens du venter. Ikke sett deg. Du vil ikke at førsteinntrykket ditt skal være at du sliter deg opp av en stol. Bli derfor stående. Du vil fremstå mer selvsikker hvis du er på intervjuerens nivå når du møter han eller henne for første gang.

Pust gjennom nesen

Når adrenalinet strømmer gjennom kroppen er det fort gjort å snakke (for) fort. Mens du venter på å komme inn til intervjuet, bør du derfor puste inn gjennom nesen din. Pust sakte og tell til tre på hvert innpust. Tell også til tre når du puster ut, og bruk hele mellomgulvet og magen til å puste. Gjenta dette tre ganger. Det tar deg rundt 18 sekunder. På den tiden vil du ha senket hjertefrekvensen din. Det vil hjelpe deg med å snakke saktere. Dette er en av grunnene til at du alltid bør være tidlig ute til et intervju. Det gir deg tid til å områ deg og roe ned.

Finn en god sittestilling i intervjuet

Ikke len deg tilbake. Du kan fort ende opp med å sitte bakoverlent og det kan både stramme halsen din og ødelegge for holdningen din. Da er det bedre å sitte litt fremover på stolen din. Du vil se og føle deg mer på hugget hvis du sitter i denne stillingen.

Unngå skjelving

Når du har mye adrenalin i kroppen, kan hendene dine begynne å skjelve. Hvis du merker at hendene dine begynner å riste, kan du stramme rumpe- eller lårmusklene dine. Det er nesten fysisk umulig for hendene dine å riste samtidig som du strammer disse musklene. Hvis hendene dine ikke skjelver vil det virke som om du er tryggere og har mer selvtillit. Og ikke vær redd, de aller fleste klær vil kamuflere hva du gjør.

Stopp skjelvingen i stemmen

Stikke tungen din ut så langt du klarer for å åpne halsen din, og prøv å si «Henrik Ibsens ripsbærbusker og andre russiske buskvekster» flere ganger til deg selv. Dette vil åpne baksiden av halsen din. Du vil varme opp stemmen og derfor høres mer trygg ut. Dette gjør du selvfølgelig før du går inn til intervjuet, ikke foran intervjueren!

Still spørsmål

Det er fort gjort å glemme at et godt intervju er en toveis samtale. Du bør ikke snakke om deg selv kontinuerlig. Still intervjueren gjennomtenkte spørsmål og pass på at du virker genuint interessert i svaret. Vi har noen tips til hva du kan spørre om. Å stille spørsmål er viktig for å vise at du er interessert i jobben du søker på. Det er også den eneste måten du kan få svar på ting du faktisk lurer på.

Lytt!

Dette punktet henger sammen med forrige punkt. Når vi er nervøse og har mye adrenalin i kroppen, kan det fort bli vanskelig å lytte. Da er det også fort gjort å svare på feil spørsmål. Så prøv å senke kroppens reaksjoner, pust rolig og konsentrer deg om å lytte. Det vil vise at intervjueren at du er interessert i spørsmålene.

Bruk din egen stemme

Ikke gjør deg til med en formell tone som er unaturlig for deg. Snakk på samme måte som du snakker med venner, og bruk ord du vanligvis bruker. Det vil gjøre deg mer komfortabel og du vil virke mer avslappet. Når du er avslappet blir det også enklere for deg å etablere en sosial kontakt med intervjueren.

Vær deg selv

Ikke spill rollen som noen andre! Det vil gjøre fremtoningen din veldig kunstig, og i verste fall kan det gjøre intervjueren skeptisk. Du kom til intervjuet på grunn av din søknad og dine tidligere prestasjoner. Det er deg de vil bli kjent med.

Med disse tipsene i hodet, kan du nyte intervjuet. Vær stolt av dine prestasjoner – du er allerede på arbeidsgiverens shortlist! Så ta det rolig, lytt og vær deg selv. Hvis du gjør det, vil de oppfatte deg som den avslappede, genuine og personen du er. Lykke til!

Har du noen andre tips til hvordan man kan stresse ned før og i løpet av et jobbintervju? Fortell oss i kommentarfeltet!

Kilde: The Guardian