Skal du søke jobb før sommeren? Les disse CV-tipsene

CV-en din er døråpneren inn til potensielle arbeidsgivere. Følg tipsene til Manpowers CV-ekspert for å etterlate et godt førsteinntrykk.

Mona Klevan Kreken hos Manpower i Tønsberg er CV-ekspert i Manpower. Hun mener en god personprofil og å konkret vise til relevant utdanning og arbeidserfaring er de største suksesskriteriene for en CV.

Følg hennes steg for å øke jobbsjansene dine:

 

  1. Bruk en enkel mal og hold det kort og oversiktlig

Det viktigste er at det er oversiktlig. Det finnes utallige gode maler på nett. Bruk en av disse. Ikke vær ekstravagant, med mindre du søker en veldig kreativ jobb. Vær heller litt konservativ, velg hvitt papir.  Aldri ha en CV som dekker mer enn to A4-sider.

Husk at «less is more». Det beste er om du får alt inn på én side, så lenge det ikke går på bekostning av relevant informasjon.

 

  1. Start med personalia

På toppen av arket oppgir du fullt navn, e-postadresse, telefonnummer, fødselsdato og adresse. Toppen av CV-en får mest oppmerksomhet. Du kan bruke bilde hvis du ønsker, men du trenger ikke. Hvis du bruker et bilde er det veldig viktig at du har et profesjonelt headshot-bilde. Ikke bruk et bilde som er tatt på badet eller i bilen!

 

  1. Lag en knakende god personprofil

Etter personalia skriver du en oppsummering av deg selv og hvorfor du passer til denne jobben. En slags heispitch om deg selv som er tilpasset akkurat den jobben du søker. Dette er kanskje det viktigste arbeidet du gjør i CV-en.

Styr unna klisjeene som «jeg er en blid og utadvendt person som jobber godt sammen med andre». Vis heller til konkrete detaljer, som «tilbakemeldinger jeg har fått fra referansene mine …». Tilpass alltid personprofilen og CV-en til den aktuelle arbeidsgiveren du søker hos, og vis at du har gjort hjemmeleksen din og funnet ut hva firmaet du søker på er opptatt av.

 

  1. Forklar hvordan arbeidserfaring eller utdanningen er relevant

Etter personprofilen bør du liste opp arbeidserfaring og utdanning.

Under arbeidserfaringen bør du synliggjøre kompetansen din. Få frem ansvarsområder og prosjekter du har vært med på.

På utdanning bør du trekke frem hvordan utdanningen er relevant for den spesifikke jobben du søker. Det er ikke sikkert at den som leser CV-en din vet hvorfor utdanningen er relevant.

 

  1. Vis til referanser

Gode referanser er veldig verdifullt og gir en trygghet for ny arbeidsgiver. Ikke før dem opp i CV-en, men skriv heller at referansene oppgis ved forespørsel. Når bedriften etterspør referanser, avklarer du med referansene på forhånd og informer om hva slags jobb du søker på.

 

  1. Ikke list opp verv og erfaringer som er irrelevante

Mange lister opp alle erfaringer de kommer på, uansett hvor relevante erfaringene er. Det er mer negativt enn positivt.

Ikke skriv at du kan norsk, svensk, dansk og engelsk, med mindre du kan vise til et nivå betydelig over det som er forventet. Det er heller ikke så relevant for fremtidig arbeidsgiver at du sitter i styret i velforeningen. Du gjør heller ingen feil ved ikke å ta med fritidsinteressene dine.

Ikke vær overflødig med datakunnskapene dine. Arbeidsgiver forventer at alle kan Office-pakken og internett. Men dersom du søker en jobb i IT eller en regnskapsjobb, for eksempel, er det selvsagt relevant å vise til spesifikke ekspert-programmer man har jobbet med.

 

  1. Unngå skrivefeil

Skrivefeil er forbudt. Det vitner om sløvhet. Arbeidsgiver vil tenke at du ikke engang har orket å lese korrektur. Les gjennom selv, og få så noen andre til å lese gjennom for deg.

 

Lykke til med søknadsprosessen!