Lei av nei? Jobb frivillig under krisen

For deg som ikke får jobb under koronakrisen, er frivillig arbeid et bedre alternativ enn å sitte hjemme. – Det kan faktisk skaffe deg din neste jobb, sier Emilia Styka i Manpower.

– Når jeg snakker med søkere som sliter med å finne jobb, pleier jeg å anbefale dem å melde seg frivillig. Det er det mange gode grunner til, sier prosjektleder Emilia Styka i Manpower.

En av de viktigste er for å få en CV som skiller seg ut i en tid der det kan være hundre- eller tusenvis av søkere per stilling.

– Frivillig arbeid viser initiativ, samfunnsengasjement og kapasitet til å ha flere baller i luften samtidig. Ikke minst viser det at du er en som kan gi det lille ekstra. Særlig når det er mange søkere med liknende bakgrunn, kan frivillig arbeid fort bli utslagsgivende.

Les mer: Det er ikke for sent å søke sommerjobb

Erfaring er alltid relevant

Under koronakrisen er det mange hjelpeorganisasjoner som trenger flere hender. Det er også behov for frivillighet i kultur- og idrettsforeninger, interesseorganisasjoner og tros- og livssynsfellesskap. Og for studenter finnes det nesten ingen grenser for hva slags aktiviteter man kan finne organisasjoner som driver med.

– Hvis du kan gjøre noe som er relevant for studieretningen din, er det en unik mulighet. Du kan opparbeide deg praktisk erfaring som kan hjelpe deg når du søker jobb. Du får også mulighet til å prøve ut fagområdet ditt, og finne ut om du har valgt riktig retning. Frivillig arbeid er en arena for nettverksbygging eller for å få en fot innenfor et selskap eller en organisasjon hvor man ønsker å jobbe en annen gang, sier Styka.

Les mer: Bli kjent med deg selv og få jobben

På sider som Frivillig.no kan man skaffe seg bedre oversikt over hvilke muligheter man har. Styka mener frivillig erfaring er positivt nesten uansett hvordan man velger å engasjere seg.

– Frivillig arbeid gir deg muligheten til å tilegne deg generelle ferdigheter som er nyttige i arbeidslivet. For eksempel samarbeid, praktisk problemløsning, prosjektledelse og kommunikasjon. Dette er såkalte myke ferdigheter som er overførbare mellom de fleste yrker.

Erfaring teller mer enn karakterer

Mange tror karakterer er det som har mest å si for arbeidsgivere. Men Styka sier arbeidsgivere er mer opptatt av helheten.

– Karakterer er utvilsomt viktig. Men en kandidat med B-snitt og frivillig erfaring på CV-en vil ha et fortrinn over en kandidat med A-snitt og ingen annen erfaring å vise til.

Finn din neste jobb i dag! Registrer deg hos Manpower og søk på hundrevis av stillinger.