Hvorfor får jeg ikke jobben?

Det kan være spennende å skulle ta steget ut i arbeidslivet som nyutdannet, men ikke alle treffer blink på første forsøk. Elin Oskarsdottir i Manpower forteller om tre vanlige årsaker til at du ikke får jobben, og hva du bør gjøre med det.

Elin Oskarsdottir er salgs- og kundekonsulent i Manpower Norge. Hun fikk sin første jobb gjennom Manpower, bemanningsselskapet hun jobber for i dag. I 13 år har Oskarsdottir ansatt unge som kommer rett fra skolebenken. Hun forteller at mange av de nyutdannede opplever jobbsøkerprosessen som både skummel og spennende.

– Mange vet ikke helt hvor de skal begynne. Å få sin første jobb betyr mye. Når du søker jobb møter du på utfordringer, samtidig som du lærer mye om seg selv, sier Oskarsdottir.

Hun understreker at det kan være lite som skiller kandidatene i en søknadsprosess, og at små ting kan være utslagsgivende.

– Derfor er det spesielt viktig å være oppmerksom på de små forbedringene kandidaten kan gjøre for å øke sjansene sine, sier hun.

Oskarsdottir i Manpower mener det er spesielt tre utfordringer som går igjen i søknadsprosessen.

 

Utfordring 1: Du bruker for lite tid på søknadsteksten

Én av årsakene til at du ikke får jobben kan være søknadsteksten.

– Vi får ofte generelle søknadstekster der det er tydelig at kandidaten ikke har satt seg godt nok inn i hva de søker på. Slike søknadstekster gjør mer skade enn nytte. Hvis du sender ut ti like søknader til ti ulike stillinger kan det gi deg mindre sjanser for å få en jobb enn hvis du hadde brukt lengre tid på én søknad.

Oskarsdottir er klar på hva jobbsøkeren bør fokusere på.

– Det første du må gjøre er å analysere annonsen. Har du skrevet riktig søknadstekst? Legger du ned tid teksten og viser du at du virkelig vil ha jobben. Da øker sjansen for at du blir valgt.

Dypdykk: Skal du søke ny jobb? Her er de beste tipsene.

 

Utfordring 2: Du søker på feil stilling

En annen grunn til at du ikke får jobben kan være at du søker på feil stilling.

– Naturlig nok kan det være vanskelig å vite hvilke stillinger du kan søke på når du kommer rett fra skolebenken. Jeg tror det er mange nyutdannede som søker på feil stilling, fordi de ikke har realistiske tanker om hvor de skal starte i arbeidslivet.

Hun mener unge noen ganger bør senke kravene sine.

 – Noen overselger seg, mens andre ikke tør å søke fordi de ikke kan sjekke av på alle punkter i stillingsannonsen. Kanskje må du starte som assistent, for å få erfaringen du trenger for å senere få stillingen du egentlig hadde lyst på.

Dypdykk: Slik lykkes du i ny jobb.

 

Utfordring 3: Du mangler erfaring

En tredje vanlig årsak til at du ikke får jobben kan være mangel på relevant erfaring. Oskarsdottir er klar på at det kan være vanskelig å opparbeide seg erfaring mens du er student.

Hun oppfordrer flere til å skaffe seg jobb ved siden av studier.

– All arbeidserfaring er bra erfaring. Arbeidserfaring ved siden av skole er alltid bra, så lenge det ikke går utover studiene. Å prestere på skolen samtidig som du har hatt en jobb, sier mye om deg. Uansett hvilken type jobb du tar bygger du opp referanser og viser karakter. Selv om det ikke er akkurat det du har lyst til så vil det hjelpe i en jobbsøkerprosess!

For dem som ikke har anledning til å skaffe seg erfaring ved siden av studiene, peker Oskarsdottir på en mulig løsning.

– Begrunn hvorfor du mangler erfaring i søknadsteksten, og fortell samtidig hvorfor du likevel mener du er riktig for jobben. Det at du mangler erfaring behøver ikke være et hinder, om du argumenterer godt, sier hun og avslutter:

– Søknadsteksten skal få frem det som ikke står på CV-en. Ikke glem å oppdater CV-en slik at du får med all erfaringen din frem til i dag.

Vil du vite mer? Les flere tips til jobbsøking- og intervjuprosessen på arbeidsom.no