Hvorfor du bør jobbe som vikar

Hvis du sliter med å finne fast jobb, har du vurdert å jobbe som vikar? Her er fire gode grunner til å søke.

Vikarstillinger er en viktig del av dagens arbeidsmarked. Mange jobber som vikar ved siden av studier eller mens de søker andre jobber, og ekstra mange søker vikarjobber under koronakrisen.

Men ifølge Ina Hjetland i Manpower kan en vikarstilling være mer enn en midlertidig inntekt mens du venter på noe bedre. Hun er rekrutteringsansvarlig i Manpower, og har lang erfaring med karriereveiledning og med å bistå i jobbjakten. Hun mener mange har lett for å undervurdere de mulighetene en vikarjobb gir.

Her er Hjetlands fire gode grunner til å jobbe som vikar.

1. Det kan være en døråpner til drømmejobben

En vikarjobb kan være en gyllen mulighet til å få en fot innenfor i arbeidsmarkedet. Hjetland råder alle til å være åpne i jobbsøkerprosessen og mener at noe av det viktigste er å komme i gang.

Les mer: Hva gjør du hvis du mister jobben?

Mange ser for seg å lande drømmejobben med en gang, og vil heller ha ingen jobb enn det de karakteriserer som «feil jobb». Karriereeksperten anbefaler å heller ha et annet perspektiv: Hjetland påpeker at det i større grad bør dreie seg om å få arbeidserfaring på veien til drømmejobben, spesielt hvis du er ung eller nyutdannet.

– Fordelen med et vikariat er at du kommer i gang og får en fot innenfor, samtidig som du får viktig arbeidserfaring og kan bygge CV-en din. Slik kan et vikariat gjøre at du blir mer attraktiv for fremtidige arbeidsgivere – også drømmearbeidsgiveren din, sier hun.

2. Det gir verdifull arbeidserfaring

Mange er tunge på utdannelse, men lettvektere på erfaring. For mange arbeidsgivere er det nettopp arbeidserfaring som er viktig når de ser etter nye kandidater. Da kan en vikarstilling være tungen på vektskålen, ifølge Hjetland.

– Jobberfaring er aldri bortkastet. En kortvarig vikarjobb kan faktisk gi stor gevinst. Man bør derfor ikke være så rask med å avskrive ulike jobber. Hvis man ikke har så mye erfaring, kan det for eksempel være lurt å ta et oppdrag på to til tre uker, så man får kommet i gang. Plutselig dukker det opp nye og spennende muligheter man ikke forutså før man startet.

Les mer: Slik søker du jobb som vikar

For eksempel er det å jobbe i resepsjon ofte en undervurdert rolle. Når man jobber som resepsjonist kommer man i kontakt med mange mennesker, både innenfor og utenfor selskapet man jobber i. Du lærer deg også administrative arbeidsoppgaver og blir vant med kundeservice og å forholde deg til ulike mennesker. Dette er ferdigheter som arbeidsgivere etterspør i alle bransjer.

– Man kan sammenligne det med et epletre. På samme måte som man plukker epler fra treet, plukker man med seg ulik arbeidserfaring på veien. Dette er verdifull erfaring man kan ta med seg videre og sette på CV-en. Det å ha et vikariat kan derfor være vel så mye verdt som en fast jobb, sier Hjetland.

3. Nettverk og nye muligheter

Yrkesveien blir til mens man går, og ofte kan drømmene dine endre seg på veien. Kanskje er du usikker på hva du vil bli? Ønsker du å prøve noe nytt, men vet ikke hva? Da er en vikarstilling den perfekte mulighet til å bli kjent med deg selv og hva du trives med å gjøre. Det er også en fin mulighet til å finne ut av hva du er god til.

– Selv om man føler seg overkvalifisert for en jobb, er det viktig å være åpen for muligheter. I stedet for å vente på å finne drømmejobben, bør du heller konsentrere deg om å høste verdifull arbeidserfaring. Karriereveien kan dermed være like viktig, og kanskje helt avgjørende, for at du kommer dit du vil. Med et vikariat får man mulighet til å bli kjent med egne ferdigheter og et innblikk i hva som etterspørres i arbeidsmarkedet, sier Hjetland.

Les mer: Karriere er et maraton, ikke en sprint

Ved å jobbe som vikar får du en unik mulighet til å bygge nettverk, bli kjent med ulike bransjer og ikke minst bli kjent med deg selv, ifølge Hjetland. Et vikariat er en god anledning til å få vist frem hva du kan, samtidig som du får opparbeidet deg kunnskap om yrker du vurderer å jobbe med i fremtiden.

4. Fleksibilitet og frihet

Flere og flere ser fordelen av mer fleksibilitet og frihet i arbeidshverdagen. Er man student ønsker man gjerne å jobbe ved siden av studiene, enten det er på kveldstid eller i helgene. Hvis man har familie med små barn, krever det tid og fleksibilitet for å få kabalen til å gå opp. Kanskje er man nysgjerrig og effektiv, på jakt etter nye utfordringer? Med et vikariat kan man unngå ufleksible arbeidsrammer og få mer frihet. Det er likevel viktig å ikke ta disse fordelene for gitt.

– En vikarjobb passer spesielt godt for de som er selvstendige, strukturerte og tar tak i ting. Man må ha en evne til å snu seg raskt om, sier Hjetland.

Høres en vikarjobb riktig ut for deg? Registrer deg hos Manpower og søk i dag!