Hva gjør du hvis du mister jobben?

Hvis du står uten jobb for tiden, er du ikke alene. Slik kommer du deg gjennom tiden som arbeidsledig.

Under koronaepidemien har antall nordmenn som har mistet jobben eller blitt permittert økt dramatisk. For svært mange er det en tung opplevelse. Hvis du er rammet, er det naturlig å føle sorg. Når man mister jobben, mister man også en del av identiteten sin, kontakt med kolleger og arbeidsrutiner. Hverdagen blir snudd på hodet, og man står overfor en ny og uvant situasjon.

Men selv om det er lov å være lei seg, bør du ikke miste motet. Her er våre råd for hva du bør gjøre for å komme gjennom perioden som arbeidsledig, og hvordan du finner din neste jobb.

Registrer deg som jobbsøker

Umiddelbart etter at du har mistet jobben, bør du registrere deg hos Nav. Det er en forutsetning for å få dagpenger og andre rettigheter mens du er arbeidsledig. Fyll ut alle nødvendige skjemaer og innhent all nødvendig informasjon helst samme dag som du får nyheten.

Deretter bør du søke om dagpenger så raskt som mulig. Den økonomiske situasjonen din kan fort endre seg, og den store pågangen hos Nav gjør at det kan ta lang tid å få utbetalt pengene.

Gjør noe du liker

Nå som du ikke trenger å forberede deg til møter, sjekke e-posten hele tiden eller kjenne deg sliten etter en lang arbeidsdag, bør du ta deg tid til å gjøre det du liker. Nå kan du dyrke hobbyene og interessene dine, enten det er matlaging, trening, maling eller endelig å se The Wire. Gjør noe du trives med, og som gir deg energi.

Les mer: Bruk søknadstiden til å bli kjent med deg selv

Gjør jobbsøking til den nye jobben din

Å finne en ny jobb kan kreve mye tid og arbeid. Det bør du ikke ta for lett på. Hvis du vil skille deg ut i søknadsbunken nytter det ikke med skippertak på kveldene der du sender ut masse identiske søknadsbrev. Jobbsøking er noe du må jobbe langsiktig og systematisk med. Sett for eksempel av noen timer fast hver dag. Når du søker jobb, tenk at du er på jobb, og ha den samme disiplinen som når du jobber. Så kan du ta fri etterpå med god samvittighet.

Ikke la deg stresse av at du ikke får en ny jobb med en gang. Bruk heller tiden du har til rådighet til å tenke nøye gjennom hva du vil gjøre. Da vil du ta gode beslutninger. Orienter deg om hvilke jobbmuligheter som finnes for deg. Registrer deg hos bemanningsbyråer. En midlertidig jobb kan være en fin vei tilbake inn i arbeidslivet.

Les mer: Slik tilpasser du en CV

Lær noe nytt

Nå som du har tid, kan du også utvikle ferdighetene dine. Les en god bok (eller flere), ta et nettkurs, meld deg på et webinar eller en workshop. Det er mange gode grunner til å lære noe nytt mens du er arbeidsledig. Det er en mulighet til å lære ferdigheter som kan bli relevante for fremtidige jobber. Det viser læringsvilje, som kanskje er den viktigste egenskapen arbeidsgivere ser etter. Og det gir deg en mulighet til å oppleve mestring og økt selvtillit.

Motstå fristelser

Stå opp om morgenen og pass på døgnrytmen din! Motstå fristelsen til å sette deg i sofaen og bli der. Kanskje du skal begynne å trene på morgenen? Lag nye rutiner og følg dem.

Les mer: Still forberedt på intervju

Det kan hende at du får dårligere råd mens du er arbeidsledig. Derfor bør du motstå fristelsen til å handle ting du egentlig ikke trenger. Gå heller gjennom alle inntekter og utgifter og sett opp et nøyaktig budsjett. Bestem deg for hvordan du skal bruke pengene dine frem til du får deg en ny jobb.

Hold humøret oppe

Det verste du kan gjøre er å isolere deg fra omverdenen. Vær sammen med positive personer. Si ja hvis noen vil ha deg med på kafé eller i parken. Det er lettere å være positiv hvis du er sosial. Det kommer ingenting godt ut av å tenke negativt, så forsøk å holde humøret oppe og ta ting med et smil. Tenk over alt du ikke fikk tid til før som du endelig har tid til nå. Se på dette som en velfortjent pause som du kan bruke til å forberede deg på nye og spennende muligheter.

Et godt råd hvis du er arbeidsledig er å registrere deg hos Manpower. Finn din neste jobb i dag!