Hva bør du ha på deg på jobbintervju?

I et jobbintervju bør du kle deg for å vise at du passer inn. Dette bør du tenke på før du velger antrekk.

Hva du har på deg i et jobbintervju er noe av det som har mest å si for hvilket førsteinntrykk du gir. I verste fall kan et feil valg av klær koste deg jobben.

Det finnes ingen fasit på hva som er riktig eller feil antrekk, fordi svaret avhenger av hva slags type jobb du søker på. Du har hverken lyst til å være for formelt eller for uformelt kledd, for pyntet eller for avslappet, for fargerik eller for grå.

Men hvordan finner du den riktige balansen?

Kle deg etter selskapet

Det viktigste rådet vi kan gi er å prøve å kle deg på samme måte som dem som jobber i selskapet. Bransjen bør gi deg en generell idé om hvor pent folk kler seg. Søker du jobb i finansbransjen, bør du ikke stille i noe mindre formelt enn dress, men i en barnehage er dress det siste du vil bruke.

Det kan også være store individuelle forskjeller mellom selskapene i samme bransje. Noen selskaper har strenge kleskoder, andre har fullt frislipp. Siden du har lært å studere nettsidene nøye før intervjuet, har du kanskje allerede funnet noen bilder av de ansatte. Det er også lurt å sjekke om du finner bilder på selskapets sosiale medier-profiler, særlig på Instagram.

Det kan hende at bildene du finner ikke er helt representative for hvordan de ansatte kler seg til daglig. Men de er representative for hvordan selskapet ønsker å fremstå. Det er det du bør sikte etter.

Les også: Slik blir du likt på intervju

Velg det tryggeste

Hvis du har gjort hjemmeleksen din og fortsatt er usikker på hva du skal ha på deg: Ring intervjueren og spør. Det er ingen grunn til å kvie seg for å ta den telefonen. At du tør å spørre viser at du tar ansvar for ikke å gjøre feil, og at du har lyst på jobben.

Det er også noen nyttige tommelfingerregler du kan følge når du skal velge ut det faktiske antrekket.

  • Kle deg heller opp enn ned: Hvis du møter opp i dress når du skulle hatt t-skjorte, risikerer du at arbeidsgiver tenker du har misforstått litt. Hvis du møter opp i t-skjorte når du skulle hatt dress, risikerer du at arbeidsgiver tenker at du ikke gidder å ta jobben seriøst. Det siste er helt klart verre. Du vil heller bli oppfattet som en som prøver for hardt enn en som prøver for lite.
  • Velg nøytrale farger og mønstre: Skrikende farger som oransje stjeler oppmerksomheten. Det samme gjør klær med sterke mønstre eller grafikk. Enkle overflater i grått, blått og milde jordtoner er vanskeligere å gjøre feil med.
  • Ikke kle deg utfordrende: Unngå å vise for mye hud. Du skal kle deg for en jobb, ikke for en fest.

Les også: Alle er litt bedragere

Generelt, hvis du er usikker, bør du kle deg litt stivere og kjedeligere enn du vanligvis gjør. Du har mer å tape på å gjøre det motsatte. Jobbintervjuet er et sted for å vise at du kan passe inn, ikke for å stikke deg ut.

Og hvis du fortsatt ikke klarer å bestemme deg, kan du aldri velge mindre feil enn business casual.

Finn drømmejobben i dag! Registrer deg hos Manpower og søk på hundrevis av stillinger.