Hold motivasjonen oppe mens du søker jobb

Å søke jobb kan være vanskelig og slitsomt. Slik holder du motivasjonen oppe.

Å være på jobbjakt nå krever mye tålmodighet. Konkurransen om jobbene har aldri vært hardere, og du kan måtte skrive mange søknader før du får napp.

For mange kan jobbsøkingen føles overveldende, særlig før de har kommet skikkelig i gang. I prinsippet er alt du trenger for å lykkes å skrive én god søknad. I praksis krever det som regel målrettet, hardt arbeid over lang tid. Du kan ikke vite om det er den første eller den fire hundrede søknaden som skaffer deg jobb, bare at det ikke blir noen jobb hvis du ikke søker.

Men det lønner seg å holde ut. De aller fleste får jobb hvis de holder ut og fortsetter å sende ut søknader. Her er våre beste råd til hvordan du holder motivasjonen oppe.

Sett delmål

Når en oppgave virker stor og umulig, bør du prøve å dele den inn i konkrete deloppgaver. Hvis du bare måler deg ut ifra om du klarte å få jobb eller ikke, vil de aller fleste dager ende som et nederlag.

Les mer: Hva gjør du hvis du mister jobben?

Hvis du derimot måler deg ut ifra hvor mange jobber du klarte å søke, hvor mye du har forbedret CV-en din, eller hvor mange intervjuer du ble invitert til, kan du avslutte de fleste dager med å tenke at du har tatt enda noen viktige skritt mot målet.

Strukturer hverdagen

Vårt beste råd er å tenke på jobbsøking som en hvilken som helst jobb. Du trenger ikke jobbe hundre prosent, men sett av et fast antall timer hver dag, og hold deg til det. Da kan du konsentrere deg mens du er «på jobb», og koble av med god samvittighet etterpå.

Like viktig er det at du ikke jobber deg i hjel, men tar regelmessige pauser for å koble av, spise og bevege deg.

Legg inn tilbakemelding

Selv om delmål er en god motivasjonsstrategi, er de bare nyttige hvis de faktisk tar deg nærmere målet om å få jobb. Det er det ikke gitt at de gjør. For eksempel kan det hende at du sender ti søknader om dagen, men at søknadene går rett i papirkurven, fordi de er skrevet på en måte som får deg til å virke uinteressert.

Les mer: Slik skriver du en søknad om det arbeidsgiver egentlig lurer på

Derfor er det viktig at du legger inn jevnlige avtaler der du kan diskutere strategien din, be om tilbakemeldinger på søknader og CV-er, og sparre om dine styrker og svakheter som arbeidstaker. Be om tilbakemeldinger fra familie og venner, og be gjerne om en samtale med en karriereveileder hos Manpower.

Bruk tid på selvutvkling

Som vi har skrevet om før, kan en periode som arbeidsledig være mer enn ventetid før du starter i neste jobb. Det er også en unik mulighet til å utvikle deg selv og ferdighetene dine. Enten det er å ta nettkurs, lære deg et nytt dataverktøy, begynne med en ny hobby, ta truck-lappen, eller finne ut hva du egentlig har lyst til å bli når du er stor, bør du tenke at du skal komme sterkere tilbake til arbeidslivet.

Bygg nettverket ditt

Å søke jobber er det viktigste du gjør når du er arbeidsledig, men mange får også jobb gjennom nettverket sitt. Hvis du synes det er utfordrende å bygge nettverk, er tiden som arbeidsledig også en god anledning til å øve på dette.

Meld deg på kurs eller offentlige arrangementer, og benytt anledningen til å bli kjent med nye mennesker. Spør familie, venner og venners venner om de kjenner til jobbmuligheter. Puss opp LinkedIn-profilen din, og prøv å bruke sosiale medier til å dele interessant innhold og delta i faglig relevante diskusjoner. Bare øvelse gjør mester.

Manpower trenger fortsatt ansatte over hele landet. Registrer deg og søk i dag!