Tre ting det er lett å glemme i jobbintervjuet

jobb intervju

Jobbintervjuet er som regel din første mulighet til å gi en potensiell arbeidsgiver et godt inntrykk av hvordan du er. Uansett hvor godt du har forberedt deg, er det fort gjort å glemme tre ting i løpet av intervjuet.

Du har nilest selskapets nettsider, gjort research på nett, forberedt gode svar på mulige intervjuspørsmål, printet ut CV-en din og kledd deg pent. Likevel er det noen ting de aller fleste av oss glemmer midt i kampens hete. Vi vil at du skal lykkes i jobbintervjuet ditt. Da må du ikke glemme følgende.

Hvor «likandes» du er

En arbeidsplass er en sosial arena. Derfor er det viktig at den som intervjuer deg klarer å se for seg deg som sin kollega. Så, hvor «likandes» du er vil være en viktig faktor i et jobbintervju. En potensiell arbeidsgiver vil vurdere om du passer inn på arbeidsplassen. Før du går inn i intervjuet, prøv å slappe av og tenke på at du vil lage en hyggelig atmosfære. Smil og vær avslappet. Det vil gi deg en god utstråling. Bryt gjerne isen med litt uformell småprat, og prøv å tyde intervjuerens kroppsspråk underveis. Ut fra kroppsspråket vil du raskt se om du bør endre den sosiale strategien din i løpet av intervjuet. Om du kjenner noen på arbeidsplassen der du søker jobb, bør du snakke med de om bedriftskulturen. Da finner du raskt ut om kulturen passer deg. Det er jo ikke bare i arbeidsgivers interesse at du skal trives – det vil jo du og!

Vær tydelig og trygg

Når du svarer på intervjuspørsmålene er det viktig at du formidler tankene dine på en tydelig og trygg måte. Ellers kan du risikere at du høres uforberedt eller usikker ut. Vær konsis og øv deg på å ha selvtillit i stemmen når du snakker. Det kan hjelpe å trekke et dypt pust før du svarer på et spørsmål. Det roer ned stemmen og gir deg samtidig litt tid til å planlegge hva du skal si. Legg også gjerne stemmen ned et hakk. Hvis man er stresset, går gjerne tonenivået i stemmen opp. Du vil fremstå mer sikker om du bevisst legger tonen ned. Hvis du får et veldig vanskelig spørsmål eller et spørsmål du er uforberedt på, ta en slurk vann før du svarer. Det kjøper deg litt tid. Husk at et intervju ikke er en muntlig eksamen, målet er at intervjueren skal lære deg å kjenne. Problematiser derfor gjerne spørsmål du får, og diskuter deg gjennom intervjuet sammen med intervjueren.

Kroppsspråket ditt

Intervjusituasjonen starter idet du kommer inn døren. Studier viser at intervjuere lar seg påvirke av hvordan du kler deg, opptrer og går inn i rommet. I et jobbintervju må du derfor være oppmerksom på kroppsspråket ditt. Hvis du fikler med hendene eller en penn, svinger på beina i stolen, har dårlig kroppsholdning eller ikke får øyekontakt med intervjueren, kan det gi inntrykk av at du har lav selvtillit. Kroppsspråket kan farge intervjuerens helhetsinntrykk. En god mulighet til å øve på kroppsspråket ditt er å ha et øvelsesintervju. Hvis du er usikker på hvordan du gjennomfører et godt øvelsesintervju, har vi noen tips til hvordan.

Et jobbintervju er en uvurderlig mulighet til å gjøre et godt førsteinntrykk, og et godt førsteinntrykk er summen av flere deler. Om du mestrer de tre delene vi skisserer over, er du på god vei til å lykkes. Hvis du vil ha flere tips til intervjuet, har vi 20 tips for et godt jobbintervju.
Lykke til i jobbintervjuet ditt!

Er det noen andre ting du mener folk glemmer i jobbintervjuer? Fortell oss i kommentarfeltet!

Kilde: Workitdaily