Jobbjakten går lettere for de som følger disse tipsene

Noen mestrer jobbjakten bedre enn andre. De gjør alltid et godt inntrykk i jobbintervju, og de får jobber som ikke engang er lagt ut ennå. De ser ut til å klatre karrierestigen uten problemer. Hva er hemmeligheten deres?

De fokuserer på det positive

Det er fort gjort å bli demotivert når du får et avslag. Mange gnager på slike avvisninger og graver seg ned i destruktive tanker. Det er fordi vi knytter oppfatningen av vår egen verdi til karrieren vår. De som lykkes i jobbjakten er snillere mot seg selv.

Hvis du er inne i en negativ spiral, bør du spørre deg selv: «Er tankene mine logiske eller konstruktive?» og «Kommer jeg videre i livet av å tenke på denne måten?». Svaret på begge spørsmålene er nei.

Jobb aktivt med å snu negative tankemønstre. Si heller «Dette kommer til å bli vanskelig, men jeg kan klare det», «Jeg har oppnådd mye i livet mitt, og jeg kommer til å oppnå dette også», «Jeg har masse å tilby en arbeidsgiver, og hvis denne intervjueren ikke setter pris på det så kommer noen andre til å gjøre det.»

Skriv ned en liste over dine beste kvaliteter som person og som ansatt, og kikk innom denne listen om du har en dårlig dag. En slik påminnelse kan bøte på de dårligste dagene, og bygge opp selvtilliten din til å fortsette jobbjakten.

De setter seg mål – og gir seg selv et formål

Det er mange måter å se en jobb på. For noen er jobben bare en måte å tjene til livets opphold. For vellykkede jobbjegere er jobben et uttrykk for hvem de er i livet.

Så hva er jobb for deg? Det kommer an på hva målene dine i livet er. Hva slags jobb kan hjelpe deg å nå målene dine? Når du tenker på karrieren din på denne måten, blir jobbsøkingen en mer meningsfull opplevelse. Jobbjakten vil ikke lenger være en oppgave du utsetter, men heller en mulighet du kan glede deg til å ta! Når du har konkretisert målene dine, kan du også fokusere på stillinger som kan hjelpe deg med å nå de. Det kan hjelpe deg med å holde på motivasjonen i jobbsøkingen.

De gjør så godt de kan

De som lykkes i jobbjakten er tålmodige. De ser på jobbjakten som en prosess, ikke en hendelse. De erkjenner at ting kommer til å gå galt underveis, og at man ikke kan kontrollere alle omstendigheter. Gjorde T-banen eller trafikkork deg for sen til et intervju? Eller sølte du kaffe på skjorten rett før du skulle møte en rekrutterer? Ikke la slike ting ødelegge selvtilliten din. Ingen er perfekt. De som lykkes i jobbjakten gjør sitt beste, og ingen forventer mer.

De bygger nettverk

Mange av de som lykkes i jobbjakten fokuserer på å nettverke, både i sosiale medier og i fysiske arenaer. Når du er selvsikker og proaktiv, får du flere muligheter. Derfor er det viktig å ta initiativ. Vær offensiv! Hvis du lurer på hvordan du kan begynne å nettverke på sosiale medier, så har vi noen tips. Hvis du synes det er ubehagelig å nettverke ansikt-til-ansikt, har vi noen råd som kan gjøre det enklere.

De forbereder seg alltid godt

Jo mer forberedt du er før et intervju, jo mindre engstelig vil du være. Bruk internett for å sikre at du har kunnskap om virksomheten og de ansatte. Skriv ned noen (relevante!) spørsmål du kan stille til intervjueren. Finn ut hva virksomheten sliter med, og forbered noen forslag til hvordan du kan bidra til å løse disse problemene. Eller eksempler for hvordan du kan tilføre virksomheten verdi med din særegne kompetanse. Vi har flere tips til hvordan du bør forberede deg før et intervju.

Hvis du er usikker på hva du skal si i et intervju, bør du øve med en du kjenner. På den måten kan du få verdifulle tilbakemeldinger. Vi har noen tips til hvordan du gjennomfører et vellykket øvelsesintervju.

De er ikke redd for å lære i løpet av jobbjakten

De aller fleste går på trynet minst en gang i jobbjakten. Hvis du ikke fikk stillingen du var sikker på at du kom til å få, prøv å finn ut hva som gikk galt. Da kan opplevelsen lære deg noe du kan bruke i fremtiden. Etter et jobbintervju er det som regel noen ting man skulle ønske man hadde gjort eller sagt. Derfor er det viktig at du alltid evaluerer deg selv etterpå.

Kanskje du glemte å forberede spørsmål? Eller fikk intervjueren inntrykk av at du var enten under- eller overkvalifisert? Kanskje du ble nervøs og ikke klarte å selge deg selv så bra som du kunne ha gjort, eller kanskje du ikke visste hvordan du skulle forklare et gap i CV-en din. Hvis du identifiserer svakhetene dine, kan du forbedre dem. Da kan du snu svakhetene dine om til styrker i neste intervju.

Har du noen flere tips til hva de som lykkes i jobbjakten gjør? Fortell oss i kommentarfeltet!

Kilde: The Muse