Gi bedre førsteinntrykk på jobbintervju

De første sekundene av jobbintervjuet er de viktigste. Slik får du litt mer ut av dem.

Førsteinntrykket kan avgjøre om du får jobben eller ikke. I en studie klarte utrente observatører å spå utfallet av tjue minutter lange intervjuer med forbløffende nøyaktighet, bare ved å se på klipp av hva som skjedde før det første spørsmålet.

I del én og del to av artikkelserien om kroppsspråk, skrev vi om hvordan du kan bruke kroppen under selve intervjuet. I tredje og siste del skriver vi om hva du kan gjøre før intervjuet.

Selvfølgelig, det er enklere å ødelegge et førsteinntrykk enn å bygge det opp. Et vinnende smil kan ikke veie opp for å komme for sent, bruke joggebukse eller sjekke telefonen under intervjuet. Men det kan gjøre mye.

Tren ryggen

Noe av det første intervjueren vil legge merke til er hvordan du bærer kroppen din. Står du oppreist, stødig og åpent, eller synker du sammen som en saccosekk? Hvis du har dårlig holdning, er du antakeligvis klar over det. Men du har kanskje tenkt mindre over at god holdning først og fremst handler om styrke.

Les mer: Manpower-sjefens beste råd er å lære seg å lære

Det finnes mange spesifikke øvelser du kan gjøre. Men den enkleste måten å trene de riktige musklene på, er selvfølgelig ved å holde ryggen rett. Start foran speilet, tenk deg at du strekker hodet i en rett linje oppover, og kjenn etter hvilke muskler du aktiverer. Kanskje blir du overrasket over hvor mye du må bruke mage- og setemusklene. Jo mer du klarer å aktivere musklene gjennom dagen, jo raskere vil du merke forskjell.

Smil til alle

Smilet ditt er kanskje det viktigste du tar med deg på intervjuet. Du vil ikke bare demonstrere at du er i stand til å gjøre arbeidsoppgavene, men at du er positiv, ivrig og har lyst til å gjøre en innsats.

Men som vi har skrevet om før, er det ikke alltid lett å tvinge frem et smil. Å være overbevisende positiv kan særlig være vanskelig hvis du er en av de mange som føler seg mindre kvalifisert enn de egentlig er.

Du trenger heldigvis ikke overvinne nervøsiteten for å gi et varmere inntrykk. Det holder å øve på å smile så mye som mulig. Smil til venner. Smil til fremmede på bussen eller butikken. Smil til deg selv i speilet. Lag påminnelser til deg selv om å smile.

Det finnes betydelig støtte for at ansiktene våre ikke bare uttrykker følelser, men også påvirker og forsterker dem. Hvis du smiler mye, vil du over tid også føle deg bedre.

Les mer: Bli en stjerneforteller

Øv på håndtrykket

At et slapt og svett håndtrykk er en dårlig start på jobbintervjuet, er nok ikke vår mest overraskende påstand til nå. Men denne undersøkelsen tyder på at håndtrykk kan være enda viktigere enn mange tror. Studien fant en klar sammenheng mellom hvor faste kandidatenes håndtrykk var – vurdert av uavhengige tredjeparter – og intervjuernes overordnede vurdering.

Likevel, i en spørreundersøkelse fra Chevrolet svarte 70 prosent at de mangler tillit til sin egen evne til å utføre et håndtrykk. Arbeidsom kan ikke helt anbefale denne matematiske formelen, som Chevrolet liksom utviklet for å hjelpe. Til gjengjeld kan det være lurt å øve noen ganger med en venn. Et godt håndtrykk bør være fast, tålmodig og ikke minst noe du gjør med hele kroppen.

Finn din neste jobb i dag! Registrer deg hos Manpower og søk på hundrevis av stillinger.