Forbered deg riktig

Du bør bruke mer tid på å prøve å forstå selskapet du møter enn å øve på ferdige svar, mener rekrutteringsekspert Lene Berg i Manpower.

Du har spisset CVen, skrevet et gjennomtenkt og feilfritt søknadsbrev, og fått svar. De vil møte deg allerede neste mandag! Hvordan bruker du den lille tiden du har best mulig?

– Det viktigste er å bruke tid på å forstå stillingen, selskapet og menneskene du skal møte, sier Lene Berg, salgssjef for Manpower Follo.

Berg har mange års erfaring som rekrutterer. Hun mener den spesifikke forberedelsen er langt viktigere enn den generelle.

– Du vil vise at du er engasjert, nysgjerrig og opptatt av hva stillingen innebærer. Det gjør du ved å stille gode spørsmål som viser at du har gjort hjemmeleksen din.

Les mer: Slik forbereder du deg til videointervju

Vit hva du søker på

Berg mener man bør starte med å bruke noen timer på å studere selskapets nettside. Det er særlig tre ting man bør legge merke til og tenke over:

  • Forretningsmodellen: Hva driver selskapet med? Hvem retter de seg mot? Hva skiller dem fra konkurrentene? Hvilke ferdigheter og egenskaper har de behov for?
  • Menneskene: Hvem jobber der? Hvordan ser administrasjonen ut? Er det stort mangfold? Hvordan er alderssammensetningen?
  • Kulturen: Hvordan fremstår de ansatte offentlig? Hva er kjerneverdiene? Hvorfor har de valgt de verdiene? Hvordan kommer de til uttrykk? Vil du kunne etterleve verdiene i stillingen?

Les mer: Hvorfor får jeg ikke jobben?

– Du bør også se deg rundt etter andre kilder. Kjenner du noen, eller noen som kjenner noen, som jobber i selskapet? Har du eller noen du kjenner vært kunde? Finner du noen nyhetssaker eller innholdsartikler som sier noe om hvordan selskapet oppfatter seg selv internt?

Berg mener det ofte også kan være lurt å ringe rekruttereren i forkant hvis man har noen spørsmål om selve intervjuet.

– Det er særlig viktig å finne ut hvordan du bør kle deg, og om det er noe du bør ta med eller forberede. Mange kvier seg for å ta den telefonen, men det er det ingen grunn til. Å sørge for at du ikke gjør feil viser at du tar ansvar. Det gir et godt førsteinntrykk.

Ikke pugg svarene

Berg mener mye av tradisjonelle forberedelsesråd, som å forberede svar eller øve på intervjusituasjonen, har feil fokus, og i verste fall kan gjøre at man stiller svakere.

– Hvis du bruker forberedelsestiden til å øve inn svarene du tror arbeidsgiver vil høre, kommer du til å bli gjennomskuet. Du bør være deg selv og svare ærlig.

Les mer: På jobbjakt? Bli kjent med deg selv

Hun sier at Manpower sjelden anbefaler prøveintervjuer, stort sett bare hvis kandidaten er veldig nervøs.

– Det er uansett viktigere å gi beskjed hvis du er nervøs. En flink rekrutterer vil vise forståelse og sørge for å gjøre intervjusituasjonen mest mulig bekvem.

Vil du lære mer? Finn tips og råd om arbeidslivet på arbeidsom.no.