Finn flyten på jobb

Få ting føles bedre enn å være så fokusert at du glemmer tid og sted. Slik kommer du i flytsonen på jobb.

Har du lyst til å levere bedre på jobb? Eller rett og slett bare føle mer mestring og mer motivasjon? Da bør du kjenne til flow.

Flow, kjent som flyt eller flytsonen på norsk, er en psykologisk tilstand som først ble beskrevet av psykologer på 70-tallet, med forskeren Mihaly Csikszentmihalyi i spissen. Personer som er i flytsonen er så oppslukt av det de holder på med at de glemmer tid, samtidig som de kjenner på en intens følelse av mestring og motivasjon.

Les mer hos Experis: Flytsonen – slik presterer du best

Flyt gir ikke bare en følelse av velvære. Man leverer også sitt beste i flytsonen. RBK-keeperen André Hansen sa til VG: «Når du først kommer dit, er du ustoppelig. Men å komme seg inn i flytsonen er krevende».

Så hvordan kommer man seg dit?

Perfekt balanse

Ifølge Csikszentmihalyi, mannen bak flytbegrepet, oppnår man flyt når man har en perfekt balanse mellom utfordring og ferdigheter. Du har akkurat store nok utfordringer til at du klarer å håndtere dem med ferdighetene du har. Dersom utfordringene er langt større enn ferdighetene, blir du stresset og engstelig. Dersom utfordringen er for liten, kjeder du deg.

Prester bedre på jobb: Slik lykkes du med god helse

Skal du klare å komme i flytsonen på jobb, må du med andre ord ha oppgaver som utfordrer deg, men bare akkurat nok til at du har ferdigheter til å løse dem. Har du for enkle eller for vanskelige utfordringer, vil du ikke oppnå flyt.

Et klart mål

I tillegg til at utfordringene matcher ferdighetene dine, er det noen andre ting som vil hjelpe deg inn i flytsonen.

For det første vil det spille en rolle om arbeidsoppgavene dine føles meningsfulle. Gir det mening for deg å gjennomføre oppgavene du har på jobb?

Lite flyt i hverdagen? Når bør du skifte jobb?

For det andre er det viktig at du har satt et klart mål for oppgaven du skal løse, og at du får direkte feedback når den utføres. Slik vil du kunne gjøre kontinuerlige justeringer for å nå målet.

For det tredje er det viktig at du ikke blir distrahert. Sitter du i åpent kontorlandskap, eller blir avbrutt av e-poster eller telefoner? Forsøk å få tid til å konsentrere deg om oppgavene du skal løse.

Fortvil ikke om du ikke opplever flytsonen så ofte på jobb. Flyt kan du også få under en løpetur, eller mens du spiller dataspill, lager mat eller mediterer.

Leter du etter en jobb for høsten? Registrer deg hos Manpower og finn hundrevis av ledige stillinger.