Få jobb ved å spille dataspill

Visste du at du kan sette dataspillerfaring på CV-en din? – Mange spillferdigheter er direkte overførbare til jobb, sier rekrutteringsekspert Emilia Styka i Manpower.

Hvis du er permittert eller arbeidsledig kan det lønne det seg å bruke tid på å lære deg nye ferdigheter, for eksempel ved å ta nettkurs, lære nye dataprogrammer eller melde deg som frivillig.

Men ifølge Emilia Styka i Manpower kan også dataspill gi verdifull erfaring og en vei inn i arbeidslivet. Hun jobber med rekruttering på vegne av bedrifter, og møter ofte unge arbeidssøkere uten mye arbeidserfaring å vise til.

 Vi anbefaler unge til å tenke nytt rundt sin egen kompetanse. En type verdifull læring er ferdighetene man utvikler gjennom digitale spill, sier hun.

For to år siden lanserte Manpower kampanjen Sett spillerfaring på CV-en. Bemanningsselskapet endret CV-systemet på nettsiden, slik at det ble mulig å legge inn erfaring fra data- og TV-spill som Counter-Strike, League of Legends, Civilization og World of Warcraft. Flere tusen jobbsøkere har siden lagt inn spillerfaringen sin, og mange av dem er nå i fast jobb.

Overførbare ferdigheter

Data- og TV-spill er blant Norges mest populære hobbyer. Mer enn 70 prosent av de som er i aldersgruppen 18 til 24 år spiller digitale spill hver dag.

– Digitale spill blir stadig mer kompliserte og sosiale. Vi tenker ikke på enkle mobilspill, men mer komplekse plattform- og online-spill. Her løser spilleren vanskelige oppgaver, enten alene eller sammen med andre. Slik blir disse spillene mer enn bare underholdning, sier Emilia Styka.

Lurer du på hvilke spill som trener hvilke ferdigheter? Les mer om Manpower-kampanjen «Sett spillerfaring på CV-en»

Hun peker på at det finnes et solid forskningsgrunnlag som viser at flere av de mest populære spillene trener sosiale og kognitive ferdigheter hos spilleren. Disse ferdighetene omfatter samarbeidsevner, problemløsning, kommunikasjon, romforståelse og planleggingsevne.

– Det er egenskaper som lar seg overføre til skole og arbeidsliv. Derfor er spillerfaring et relevant tillegg på CV-en, spesielt for unge mennesker som ennå ikke har tilegnet seg så mye annen erfaring.

Tilpasningsdyktighet

Emilia peker på at tilpasningsdyktighet blir viktigere i fremtidens arbeidsliv. Det gjør overførbare ferdigheter til en viktig valuta for unge arbeidssøkere.

– Det er viktig å kjenne til og forstå hvilke overførbare ferdigheter du besitter. De kan kompensere for manglende arbeidserfaring og gjøre det enklere for deg å selge deg inn i et intervju. Vi kommer til å ha flere karrierer i løpet av arbeidslivet vårt. Da er det viktig å utvikle en holdning der man er fleksibel og åpen for ulike oppgaver. Det vil arbeidsgivere se etter.

Over 3000 har registrert sin CV med spillerfaring hos Manpower. Blir du den neste? Registrer deg her.