Få jobb med økonomiutdannelse

2021 blir et godt år for deg som har studert eller studerer økonomi. – Vi opplevde økende etterspørsel etter medarbeidere gjennom hele fjoråret, sier Richard Øverland i Manpower.

2020 var et vanskelig år for norsk næringsliv. Men noen bransjer klarte seg bedre gjennom krisen enn andre, og finansbransjen er bransjen som klarte seg best.

Ifølge undersøkelsen Arbeidsmarkedsbarometeret, som ManpowerGroup gjør fire ganger i året, blir denne våren enda bedre for deg med økonomiutdannelse. Kategorien finans og bedriftstjenester – som inkluderer for eksempel banker, forsikringsselskaper, regnskapsbyråer og konsulentselskaper – var den bransjen hvor flest arbeidsgivere sa de skulle ansette flere i de tre første månedene av 2021.

Richard Øverland, regiondirektør i Manpower Østlandet, forteller at mange av de nye jobbene er stillinger på bankenes kundesentre.

– Dette er et veldig bra sted å starte for nyutdannede kandidater med økonomiutdannelse, og vil gi gode muligheter videre i bransjen. Det er også gode muligheter for å finne en relevant deltidsjobb ved siden av økonomistudier.

Øverland påpeker at økonomi fortsatt er et trygt studievalg med jobbmuligheter underveis i studiet og svært gode muligheter etter endte studier.

Stabil gjennom krisen

Øverland sier at finansbransjen er blant dem som har vært minst påvirket av koronakrisen.

– Vi har opplevd økende etterspørsel etter medarbeidere gjennom året. Det meste stoppet opp i en periode i vår, men særlig innenfor bank og finans har det ikke vært noen særlig tilbakegang. Behovet er stort for bank- og finansieringstjenester, og bransjen har taklet overgangen til hjemmekontor fint.

Søker du jobber? Les våre jobbsøketips her.

ManpowerGroups undersøkelse ble gjennomført i oktober, like før Norge stengte ned på nytt. Men Øverland tror ikke bemanningsplanene har endret seg siden da.

–I mars gikk hele Norge inn i en slags sjokktilstand, men det har ikke skjedd denne gangen. De fleste bedriftene har allerede tilpasset seg til hjemmekontor. De har lært seg å leve med viruset. Og skal de klare å drive som normalt, må de ha de riktige folkene på plass. Ingen av våre rekrutteringsprosesser har stoppet opp, sier han.

Let der jobbene er

For å konkurrere om bank- og finansjobbene, trenger man høyere økonomiutdannelse. Men Øverland forteller at det også finnes mange kundeservicejobber i andre bransjer, som ofte ikke krever høyere eller spesifikk utdannelse.

– Her er det gode jobbmuligheter for dem som nå er arbeidsledige eller permittert. Hvis man kommer fra serviceyrker, har man akkurat de egenskapene arbeidsgiverne ser etter, sier han.

Øverland sier at Manpower også ser økt etterspørsel innenfor oppvekst, helse, pedagogikk, lager og logistikk, og administrasjon.

– Det gjelder å lete der jobbene er. Hvis du for eksempel er permittert fra en restaurant, kan du vente på vaksinen, og kanskje vende tilbake til jobben om et halvt år. Eller du kan se hvor du kan bruke kompetansen du har akkurat nå, for eksempel innenfor kunderådgivning, sier han.

På jobbjakt? Registrer deg hos Manpower og søk på hundrevis av stillinger.