De viktige forberedelsene til intervjuet

Du har kommet gjennom nåløyet, og blitt kalt inn til intervju. Siste del av jobben er intervjuet. Hvordan forbereder man seg best mulig?

Jobbintervjuet kan være en intens affære, og mange skulle kanskje håpe at en CV var nok til å få jobben.

– Vi kaller inn til intervju for å se hvordan kandidatene er som person. CV-en forteller ikke alltid hele historien, og i blant gir den ikke et riktig bilde heller. Vi vil møte kandidatene, og se hvordan de er i levende live. Vi vil sjekke hvilken motivasjon vedkommende har, formidlingsevne, og kjemi. Søkeren skal jo passe inn i en avdeling og i en bedriftskultur.

Slik svarer rekrutteringsekspert i Manpower, Andreas Bjerkvik på spørsmål om hvorfor man i det hele tatt behøver jobbintervjuer. I likhet med kollega Jon Paulsen, rekrutteringssjef i Manpower, har han gjennomført utallige jobbintervjuer med mer eller mindre forberedt kandidater.

– Hvilke forberedelser man har gjort i forkant av intervjuet kan være helt avgjørende for hvordan intervjuet går. Og jobbintervjuer er avgjørende for om man får jobben. Forberedelser er med andre ord nøkkelen til jobbmarkedet, sier Bjerkvik.

Han får støtte fra kollega Paulsen.

– Er du motivert og ønsker jobben, bør du ha gjort noen grunnleggende forberedelser. Du bør vite litt om firmaet du søker jobb hos, for eksempel hvilke planer de har fremover. Les deg opp på nettsidene deres, og kanskje er det noen interessante nyhetsartikler som sier noe om hva som har skjedd i nyere tid. Er det en privat virksomhet kan det være interessant å vise at du forstår litt markedet de opererer i, sier han.

– Jo mer du viser at du vet om selskapet, jo mer attraktiv blir du, legger han til.

Også hva man skal ha på seg under intervjuet kan det være relevant å undersøke i forkant.

– Å gå med dress til en lagerjobb vil virke merkelig, og om du går i lagerklær når du søker en kontorjobb er like merkelig. Et godt råd er å tilpasse seg kleskoden som er vanlig i selskapet, sier Bjerkvik.

– Er du i tvil, kle deg nøytralt. En bukse, og genser med skjorte under er sjelden feil.

Det viktige rollespillet

Er du blant dem som blir nervøs før et jobbintervju? Det er du ikke alene om. De to karriereekspertene mener imidlertid at forberedelser kan gjøre mye med nervøsiteten, og ikke minst hvordan man håndterer den under intervjuet. Som tidligere håndballspiller på landslaget og i eliteserien, er Paulsen opptatt av verdien av trening.

– Toppidrettsutøvere kan øvelsene sine, men trener veldig mye for selv små forbedringer. De fleste har svært lite erfaring med intervjusituasjonen, men trener på tross av det ikke. Og det inn mot sin kanskje viktigste samtale i livet, sier han og legger til:

– Hvis du har lite erfaring fra intervjusituasjoner, vil du ha problemer med å slappe av og fremstå som den beste versjonen av deg selv. Man kan kjenne seg nervøs, og kanskje ikke høre like godt etter, eller klare å formidle som man ønsker. Skal man bli god på noe, må man øve. Prøv rollespill, og øv deg.

Bjerkvik stemmer i, og anbefaler å benytte en god venn til sparring.

– Tren på intervjuet, og hvordan du skal fremstå. Bruk en venn, og lat som om vennen din intervjuer deg. Gjennom rollespill får man sett ting på en annen måte, og det er lettere å plukke opp feil og ting som er krevende.

Skal vi tro Paulsen, er det enkelte spørsmål som ikke bør komme som noen overraskelse på intervju.

– Du vil få spørsmål om hvorfor du vil ha jobben, hva som er styrkene dine, og hvem du er. Forbered svar på disse spørsmålene, og vit hva du vil legge vekt på – og hvordan du skal formulere deg.

De to understreker at det ikke er snakk om å skrive et fullt manus.

– Jeg har vært på intervju hvor kandidaten har med seg flere sider med skrevet tekst. Da vil man slite med å løsrive seg fra det man har skrevet, og å klare å improvisere. Jo mer det virker som at det du sier er noe du kommer på der og da, jo mer forberedt vil du virke, og jo mer imponert vil intervjuerne bli, sier Bjerkvik.

Kom i tide

Du har sikkert hørt det tusen ganger før, men skal vi tro de to Manpower-ekspertene kan det ikke sies mange nok ganger: kom presis til intervjuet.

– Ikke kom en halvtime før, og ikke kom for sent. Vær der på tiden, og kom gjerne ti minutter før for å være klar når de kommer for å hente deg, sier Bjerkvik.

Forsinket buss er ingen god unnskyldning.

– Vi bor i Norge, så ha som utgangspunkt at det alltid snør. Da står kollektivtrafikken også. Ta gjerne reisen dagen før, for å vite hvor lang tid du bruker dit, eller planlegg å ha god tid før intervjuet. Personen jeg vil ansette, er den som viser mest motivasjon. Kommer du for sent, har du allerede gjort et dårlig førsteinntrykk.

Førsteinntrykket

Nettopp førsteinntrykk er noe du bør tenke på når du skal inn i et intervju.

– Det er noe som heter 20, 20, 20. Det er de 20 første sekundene, de 20 første ordene og de 20 første bevegelsene. Førsteinntrykket har veldig mye å si, sier Bjerkvik.

Skal du sikre et godt førsteinntrykk, har de to flere gode tips.

– Hvis man røyker, ikke ta siste trekk og stump røyken rett før du går inn i et rom. Du vet aldri hvilket menneske som sitter der, og hvordan de vil reagere om du drar med deg røyklukt inn døren, sier Paulsen.

– På samme måte er det greit å være bevisst på hygienen sin. Lukter man svett, eller har man på seg for mye parfyme? Det kan virke selvsagt, men unngå ting som kan være sjenerende for andre, sier Bjerkvik.

– Og så er det håndtrykket. Ikke for fast, ikke for løst. Det er en klassiker, men som sier mye om deg i møtet med andre, sier Paulsen.