Slik bygger du karriere som student

Å planlegge karriere ved siden av studier er krevende, men det lønner seg. Ine Hjetland er rekrutteringsansvarlig i Manpower og har jobbet med rekruttering i 13 år. Hun får ofte inn nyutdannede studenter på kontoret, og ser stor forskjell på cven til unge, selv om utdannelsen er lik.

– Mange unge har verken jobbet på videregående skole eller underveis i bachelorstudiet. De tror kanskje at karakterene vil komme dem til gode, men gode karakterer er sjeldent godt nok alene. De som lykkes er våkne under studiene.

Ta jobb mens du studerer

Når Hjetland vurderer en cv er det ikke karakterene hun legger merke til først.

– De med de beste cvene står på i studietiden. De viser gjennom ulik erfaring at de har en kapasitet, at de er gode til å organisere dagene sine og at de er uredde.

Hun råder studenter til å utfordre seg selv, ved å ta på seg verv og oppgaver de kanskje ikke er så komfortable med, for å lære.

Kontorjobb er gull

All arbeidserfaring du kan sette på cven er gull, men noen jobber er mer relevante enn andre. Får du muligheten til å ta en kontorjobb ved siden av studiene bør du gripe sjansen, ifølge eksperten.

– Ved å jobbe på kontor lærer du administrative oppgaver. Fremtidige arbeidsgivere ser at du er vant til å være i et kontormiljø og har snakket med kunder og kolleger. Alt dette er store pluss, sier Hjetland.

Hun mener også at en kontorjobb kan lede deg til drømmejobben, om du står på og har en dose flaks.

– Studerer du juss så kan for eksempel en resepsjonsjobb være nyttig. Plutselig trenger en jurist på huset hjelp til noe du kan gjøre ved siden av resepsjonistoppgavene og da er du i gang, sier Hjetland.

Hopp fra vikariat til vikariat

For det er jo sånn at yrkesveien blir til mens du går. Først er man usikker på hva man skal bli, men så tar det ene det andre, og plutselig står man i en jobb man bare elsker. For å komme dit råder Hjetland unge til å være åpne og føle seg fram.

– Bruk ett år i ulike vikariater. Shop litt rundt og prøv forskjellige ting. På den måten kan du finne ut hva du liker, og kanskje enda viktigere, hva du absolutt ikke trives med.

Mange tror de har så dårlig tid. Hjetland prøver å få unge mennesker på jobbjakt til å ikke stresse.

 Jobb frivillig

Om du er student uten arbeidserfaring anbefaler Hjetland deg til å engasjere deg i frivillig arbeid, som Røde kors eller Flyktninghjelpen. Det ser bra ut på cven, og kan i tillegg gi deg relevant erfaring som du kan bruke i jobbjakten senere.

– Det er ikke betalt, men du får betalt i form av arbeidserfaring. Sett av en kveld i uken. Mange frivillige jobber er spennende. I tillegg viser det at du er engasjert og et omsorgsmenneske.

I starten er jobb viktigere enn drømmejobb

En tabbe mange nyutdannede ofte gjør, både de med og uten arbeidserfaring, er at de tror de skal kapre drømmejobben med en gang. Mange søker kun på toppjobbene, og blir skuffa gang på gang når avslagene kommer.

– Mange ser på det som et nederlag å ta en annen jobb enn den de har studert for. Det handler både om forventninger unge har til seg selv, miljøet rundt, venner og foreldre, sier Hjetland.

Mange har grått på kontoret til Hjetland, fordi de ikke får napp på jobbene de søker seg til. Hun råder alle til å søke jobber som de egentlig er overkvalifiserte til, om de mangler arbeidserfaring.

– Man behøver jo ikke å jobbe i en resepsjon for alltid. I begynnelsen av karrieren handler det om mestring og å tjene penger, sier Hjetland.