Bruk kroppsspråket til din fordel i jobbintervjuet

kroppsspråk

De fleste gjør research og forbereder seg på spørsmål før et jobbintervju. Men skal du virkelig etterlate et godt inntrykk, bør du også være bevisst på kroppsspråket ditt. Vi har noen tips til hvordan du kan bruke kroppsspråket til din fordel i jobbintervjuet.

Kroppsspråket ditt er avgjørende for førsteinntrykket. Før du har sagt så mye som ett ord, vil intervjueren allerede ha dannet seg et inntrykk basert på ansiktsuttrykket og kroppsholdningen din. Det du sier er selvfølgelig viktig, men intervjueren vil også legge merke til om kroppsspråket ditt sier det samme. Derfor er det noen ting du bør være bevisst på før du går inn i rommet.

Vis deg fra din beste side

Jobbintervjuet starter allerede når du kommer inn i lobbyen. Alles inntrykk av deg teller – ikke bare intervjuerens. De du møter i heisen, i resepsjonen eller på toalettet rett før du skal inn i intervjurommet vil være dine potensielle kolleger. Derfor bør du sørge for at de får et positivt inntrykk av deg. Du vet nemlig ikke hvem de er, eller hvilken innflytelse de har på avgjørelsen om å ansette deg. Vær vennlig, smil, få øyekontakt og gi et fast, men ikke for kraftig håndtrykk.

Utstrål selvtillit

Stå, gå og sitt med god holdning. En rak rygg påvirker nemlig folks oppfatning av selvtillit. Gestikulering med åpne håndflater i hoftehøyde kommuniserer at du er rolig, selvsikker og trygg. Det legger til rette for en bedre dialog mellom deg og intervjueren. Du vil føle deg tryggere, og intervjueren vil føle mer tillit til deg og det du sier.

Vis interesse

Vis at du lytter til spørsmålene og informasjonen du får. Ikke svar på samlebånd, men len deg heller fremover og bruk kropp, hender og ansiktsuttrykk for å tilføre svarene dine vekt. Oppretthold god øyekontakt, rundt 65-70% av tiden når du snakker og litt mer når du lytter til intervjueren. Mindre øyekontakt enn dette gjør at du kan virke uinteressert eller at du ikke selv tror på det du sier.

Vis energi, positivitet og entusiasme

Bruk hendene dine og kroppen din til å understreke og gi liv til poengene dine. Det vil gi deg en dynamisk og levende tilstedeværelse, men ikke overdriv! Kroppsspråket ditt skal fremheve og komplementere det du sier. Det virker lite troverdig å si at du «er en karismatisk og god leder», hvis du samtidig sitter med dårlig holdning og ser ned i gulvet.

Legg merke til intervjuerens kroppsspråk

I tillegg til å mestre ditt eget kroppsspråk, kan det lønne seg å legge merke til intervjuerens kroppsspråk. Virker vedkommende forvirret, underholdt eller skeptisk? Prøv å tolke intervjuerens ikke-verbale tegn. De kan gi deg gode indikasjoner på om svarene dine er utfyllende nok, eller om du skal utdype et annet tema.

Ta kontroll på nervene dine

Det er helt naturlig å være nervøs i et jobbintervju, men du bør ikke la nervøsiteten styre kroppsspråket ditt. Ofte får man lyst til å ta seg til ansiktet, leke med håret, riste på beinet eller fikle med en ring eller et armbåndsur når man er nervøs. Slike bevegelser virker forstyrrende for intervjueren. Det er likevel ikke en god idé å legge armene i kryss over brystet. Da fremstår du lukket og lite imøtekommende. Forsøk i stedet å holde kroppen avslappet og rolig. Hvis du er nervøs, si det til intervjueren.

Still forberedt

Gode forberedelser er en av de beste måtene å unngå at nervene tar overhånd. Øv med en venn eller et familiemedlem og be dem gi deg tilbakemeldinger på hvordan de oppfatter deg. Film deg selv, eller sitt foran et speil for å se hvordan du bruker kroppen i møte med andre. Sannsynligvis vil du bli overrasket over et par ting.

Ikke gjør ting vanskelig for deg selv ved å være sent ute til intervjuet. Du vil ikke ankomme andpusten og stresset. Da er det svært vanskelig å få kontroll på kroppen. Beregne heller god tid, kom tidlig og ta et glass vann mens du venter. De ekstra minuttene før intervjuene gir deg mulighet til å roe nervene.

 

Har du noen andre tips til hva man kan gjøre med kroppsspråket i en intervjusituasjon? Fortell oss i kommentarfeltet!

 

Kilde: The Guardian