Bør du holde jobb-byttet hemmelig?

Når er det trygt å fortelle kollegene dine at du leter etter en annen jobb? Disse fem spørsmålene kan hjelpe deg.

Det kan være tøft å prøve å bytte jobb uten noen å lufte ut spenning, usikkerhet og frustrasjon til. Det kan være spesielt vanskelig å holde det hemmelig for nære kolleger, som tilbringer mer tid med deg enn noen andre, som opplever den samme arbeidsplassen fra innsiden, og som kanskje til og med kan hjelpe deg å lande den neste jobben.

Men å fortelle at du har tenkt å slutte er også en stor risiko. Her er fem spørsmål du bør stille deg før du bør ta sjansen, ifølge The Muse.

Dypdykk: På jobbjakt? Bli kjent med deg selv først

1. Hvor mye stoler du på kollegene?

Tenk tilbake på historikken dere har sammen. Hva slags relasjon har dere? Har du betrodd deg til dem før, og har de holdt det du har sagt for seg selv? Hvordan har de reagert når du har klaget til dem om arbeidsoppgaver, andre kolleger eller arbeidsmiljø tidligere? Du bør være helt sikker på at de ikke vil sladre før du sier noe.

2. Kan de hjelpe deg?

Kollegene dine kan være en gullgruve for informasjon: De kan ha kontakter i andre selskaper, innsidekunnskap om bransjen, nettverkingstips, og andre innsikter. I tillegg har de førstehåndskunnskap om deg og hvordan du jobber. Kanskje kan de til og med slenge inn en anbefaling. Men hvis du vil ha en tjeneste, spør direkte, ikke bare sleng ut vage hint over lunsjen. Og hvis de ikke kan hjelpe deg, er det tryggere å holde det for deg selv.

3. Er du helt klart til å dra?

Det verste mulige utfallet er at noen sladrer til sjefen, og sjefen reagerer ved å gjøre livet ditt miserabelt til du går ut døren – hvis hen ikke bare sier deg opp selv. Hvis du allerede har landet jobben eller tatt valget om å gå, er risikoen naturligvis mye lavere. Men hvis du bare flørter litt med andre arbeidsgivere, bør du nok holde det for deg selv.

4. Hvordan er sjefen din?

Noen sjefer krever at de ansatte deler hvert minste lille rykte med dem først, og kan sanksjonere ansatte som holder noe hemmelig. Hvis sjefen finner ut av planene dine, kan det ikke bare gi konsekvenser for deg, men også for kollegene som tok vare på hemmeligheten for deg. Hvis sjefen din er typen til å bære nag, hold andre trygge ved å holde dem i mørket.

5. Kan informasjonen hjelpe noen andre?

Hvis du slutter, kan det få store konsekvenser for medarbeiderne dine. Kanskje betyr det mer ansvar og flere oppgaver, kanskje til og med forfremmelse. Det kan være en stor tjeneste å gi en kollega du liker og stoler bedre tid på til å forberede seg på overgangen. Samtidig, hvis noe skjærer seg og du blir værende, kan den samme kollegaen føle seg snytt og gjøre livet vanskeligere for deg, eller til og med sladre. Hvis du ikke er helt sikker på at du er på vei ut, ikke gjør deg selv en bjørnetjeneste ved å tipse om at det snart kommer et nytt skinn på markedet.

Er du på jobbjakt? Se hvilke ledige jobber som finnes i ditt lokalområde på Manpower.no.