Bli likt på intervju

Det viktigste du gjør er å se intervjueren.

Som Arbeidsom har skrevet om før, er kroppsspråket ditt ofte langt viktigere enn hva du sier.

Det er sjelden mer sant enn på jobbintervju. Du kan ha den beste søknaden og mest erfaring, men likevel komme til kort fordi du ikke klarer å bygge tillit når du møter den som skal ansette. (Da hjelper det lite at mange arbeidsgivere angrer etterpå.)

I den første av to artikler om hvordan du bruker kroppsspråk på (og utenfor) intervju, vil vi se nærmere på de to mest grunnleggende teknikkene for å skape tilknytning til samtalepartnere.

Del to: Virk mindre nervøs

Lytting

Å være en aktiv lytter kan forbedre de fleste relasjoner. Slik er det også i et intervju – og ikke bare fordi det lar deg forstå hva intervjueren egentlig spør om. Vi er enkle dyr som liker andre når de gir oss bekreftelse og oppmerksomhet. Det gjelder også proffe rekrutterere.

Les mer: Derfor kan kroppsspråket ditt påvirke karrieren din

For å bli en bedre lytter, er det noen enkle teknikker du kan øve på når du snakker med venner og fremmede. Vend ansiktet og kroppen mot dem. Nikk ofte og lag bekreftende lyder. Len deg fremover. Ikke avbryt, men still spørsmål som viser at du forstår hva de sier.

Å bruke øyekontakt riktig kan være en hårfin balanse. Hvis du gjør det for lite, kan du virke unnvikende og uinteressert, men gjør du det for mye, tipper du fort over i manisk. Kroppsspråksekspert Robert Phipps anbefaler å holde øyekontakt 65 til 70 prosent av tiden, og mer når du lytter enn når du snakker. Lillian Glass, en annen ekspert, anbefaler en annen rute: Istedenfor å holde øyekontakt, bør du skifte blikket mellom øynene og andre deler av ansiktet.

Du bør nok ikke følge noen av de rådene slavisk. I stedet bør du følge med på hva intervjueren gjør, og møte blikket deres heller enn å stirre.

Del tre: Gi bedre førsteinntrykk

Speiling

Speiling er noe mennesker gjør helt naturlig. Når vi har en engasjerende samtale med noen, vil vi instinktivt tilpasse kroppsspråket etter den andre. Når vi beveger oss på samme måte som noen, vil vi i større grad også føle det samme som dem. Det gjør det lettere å bygge tillit, forståelse og omsorg.

Du kan også bruke speiling aktivt for å få bedre kontakt med intervjueren eller andre. Når du speiler aktivt, tilpasser du deg den andres foretrukne kommunikasjonsform. Da skaper du en mer behagelig situasjon for dem, og signaliserer at du forstår og liker dem.

Les mer: Alle er litt bedragere 

Som denne artikkelen påpeker, er det viktig å ha riktig tilnærming. Speiling er noe du gjør for at du skal føle en sterkere tilknytning til den du snakker med, ikke omvendt. Hvis ikke du føler det, vil ikke den andre gjøre det heller. Første skritt for å speile er derfor alltid å lytte.

Deretter kan du begynne å herme forsiktig etter kroppsspråket deres. Det kan (og bør) du gjøre på mange forskjellige måter: Du kan herme etter spesifikke bevegelser eller generelle kroppsstillinger, direkte eller med en liten forsinkelse, speilvendt eller samme vei.

Hvis den andre for eksempel gjør en stor bevegelse med høyre hånd, kan du prøve å vente i noen sekunder, og så gjøre en liten bevegelse med venstre hånd. Du kan også speile langt mer enn hender og føtter, som ansiktsuttrykk, stemmevolum, språkbruk og tempo.

Det viktige er imidlertid at du er subtil. Poenget er å tilpasse seg den andres kroppsspråk, ikke å parodiere det. Hvis du blir for åpenbar, kan det dessuten lett tolkes som en fornærmelse.