Bli en stjerneforteller

Kan du fortelle om en gang du fikk jernteppe under et jobbintervju?

Den vanskeligste spørsmålstypen du kan regne med å få på intervju er såkalte atferdsspørsmål. Det er spørsmål som begynner med en variant av «kan du fortelle om en gang du …».

Det er åpenbart hvorfor arbeidsgivere stiller disse spørsmålene. Hvem som helst kan skryte på seg nøkkelkvalifikasjoner. Atferdsspørsmålene er for å skille klinten fra hveten.

Atferdsspørsmål kan likevel vippe mange av pinnen. Særlig hvis de, som bloggforfatteren, forbereder seg ved å møte opp og krysse fingrene for at de klarer å finne på noe på sparket som både svarer på spørsmålet og ikke sklir ut i en lang og rotete historie de ikke helt vet hvor de vil med eller hvordan de skal klare å finne en slags avslutning på.

Stjernestrukturen

Det finnes heldigvis en bedre metode. Den kalles Star, og er en oppskrift på hvordan du svarer på spørsmålet med en kort og poengtert fortelling.

Star er et akronym som beskriver de fire nødvendige delene av en vellykket jobb-anekdote:

  • Situation: Konteksten for historien, og utfordringen som oppsto.
  • Task: Hvilken oppgave du skulle løse, og hvilke mål du hadde.
  • Action: Hva du gjorde for å løse oppgaven.
  • Result: De direkte konsekvensene av dine handlinger og hva du har lært.

Les mer: Forbered deg riktig

I hver av delene er det viktig at du er konkret og konsis. Konkret vil si at detaljene er presise og målbare. Jo mer du kan tallfeste, jo bedre. Konsis vil si at du bare inkluderer detaljer som er direkte relevante for argumentet ditt. Det gjelder særlig de to siste punktene: Du bør kun ta med de handlingene du utførte, og konsekvensene som fulgte direkte fra dem.

Her er et fiktivt eksempelsvar:

Jeg har i flere år slitt med søvnproblemer. Det var en utfordring da jeg fikk en jobb som krevde at jeg måtte møte tidlig og presist. (S) Jeg ville sikre meg mot å forsove meg, og sørge for at jeg kom uthvilt og opplagt på jobb. (T) Jeg leste grundig gjennom Arbeidsoms guide til søvnhygiene. To uker før jeg startet, innførte jeg det nye regimet. Jeg satte en streng leggetid klokken åtte, teipet søppelsekker over vinduet, kjøpte et vekkelys uten slumre-funksjon, og la mobilen i en safe i kjelleren om natten. (A) Da jeg startet i den nye jobben, var trøttheten borte, og jeg forsov meg ikke en eneste gang da jeg jobbet der. (R)

Les mer: Slik svarer du på klisjéspørsmålene

Bygg en historiebank

Du kan ikke vite akkurat hvilke spørsmål du vil få på intervjuet. Det virker heller ikke særlig lurt å pugge svar til alle disse 30 spørsmålene, selv om de kan være nyttige å se over. Men ved å lese deg opp på stillingen og selskapet, kan du få en ganske god oversikt over hvilke nøkkelkvalifikasjoner arbeidsgiver ser etter.

Før intervjuet bør du lage en liste over nøkkelkvalifikasjoner, og bruk tid på å tenke gjennom hendelser som kan illustrere dem. Bruk Star-rammeverket til å tenke gjennom hvordan du kan presentere hendelsen som en fortelling, og til å vurdere om den faktisk viser at du har den relevante nøkkelkvalifikasjonen.

Det er en fordel hvis du finner hendelser som kan illustrere flere nøkkelkvalifikasjoner. Tenk gjennom om det er mulig å gjøre små justeringen innenfor Star-rammeverket for å tilpasse en historie til flere spørsmål. Ikke bare gir det deg mindre å huske på, det kan gi deg flere innganger til å fortelle din mest imponerende historie.

Vil du lære mer? Finn tips og råd om arbeidslivet på arbeidsom.no