Alle er litt bedragere

Føler du at alle rundt deg tror du er flinkere enn du egentlig er? Du er ikke alene.

«Bedragersyndromet» er det psykologiske begrepet for den snikende følelsen av at du ikke egentlig er god nok. Du fortjener ikke egentlig den posisjonen du har, og det skal bare en liten glipp til før andre innser at du har lurt dem.

Bedragersyndromet ble først beskrevet av Pauline Clance og Suzanne Imes i 1978, og har siden blitt studert et utall ganger. Forskningen viser at de fleste føler seg som en bedrager iblant. Så mye som  70 prosent av befolkningen  er i større eller mindre grad rammet av fenomenet.

Hvis du er én av dem, her er fem råd til hvordan du kan komme bedre overens med den gnagende stemmen i bakhodet.

1. Lytt til andre som føler det samme

«Når skjønner alle at jeg bare later som?» skrev Ingeborg Senneset, en av Norges mest anerkjente og synlige aviskommentatorer, i en svært personlig tekst i fjor. Hun er langt ifra den eneste som har snakket åpent om følelsen av å være en bedrager. Albert Einstein, kanskje tidenes viktigste fysiker, sa han var en «ufrivillig svindler». Facebook-driftsdirektør Sheryl Sandberg, skuespiller Natalie Portman, og Starbucks-sjef Howard Schultz har alle snakket ut om det samme. Hvis det blir for langt unna, prøv å spørre kollegene dine om deres opplevelser. Er de så ubrukelige som de føler seg? Det er ikke du heller.

Les mer: Tvil kan hjelpe karrieren din

2. Litt bedrageri skader ingen

I en artikkel i Dagens Næringsliv skriver Eva Grinde om hvordan management-konsulenter later som om de kan mer enn de egentlig kan. Det er ikke nødvendigvis et eksempel til etterfølgelse. Men mange av oss kan ha nytte av å lære oss teknikker for hvordan vi kan fremstå tryggere enn vi føler oss. Rett og slett fordi vi føler oss mindre trygge enn vi fortjener. Å speile kroppsspråk, gjenta internlingo og engasjere oss i det samme som dem rundt oss er en nyttig start. Som det gamle ordtaket sier: Carry yourself with the confidence of a mediocre white man.

3. Lær å leve med usikkerheten

Ingen av oss aner hva vi skal gjøre før vi har øvd på det. Men vi lærer det på veien. Og over tid kan vi lære oss å stole på at vi er i stand til å løse nye situasjoner selv om vi ikke har vært i dem før. Bloggforfatteren har selv en jobb der han til stadighet føler at alt er i ferd med å kollapse rundt ham. Men på mystisk vis klarer han (nesten) alltid å redde seg inn igjen. Har jeg forhåndskunnskapene til å skrive dette blogginnlegget? Overhodet ikke. Klarer jeg å lese meg opp i tide? Det kan du vedde på.

Les mer: Slik tabber du deg ut bedre

4. Spør om hjelp i tide

Det kan være skummelt å innrømme ovenfor andre at vi ikke vet hva vi holder på med. Men det er det samme bedragersyndromet som hindrer oss, og heller ikke her stemmer det med virkeligheten. Noen ganger er det faktisk ingen annen utvei enn å slippe masken. Det viktige er å kunne innrømme for seg selv når vi ikke får noe til, slik at vi kan be om hjelp før det er for sent. At noen vil dømme oss for å gjøre det som må til for å løse et problem, og prøve å lære av det i samme slengen, er bare en vrangforestilling, det også.

5. Be om tydelige tilbakemeldinger

Hvis du føler deg som en bedrager, er noe av det skumleste frykten for å finne ut at alle har visst det hele tiden. Derfor kvier mange seg for å be om tilbakemeldinger. Det er en bjørnetjeneste. Tilbakemeldinger er en mulighet til å justere selvbildet ditt etter virkeligheten. Enda viktigere: Det er en mulighet til å bli bedre. Alle gjør feil i starten, men bare noen lærer av dem. Hvis du ikke vil føle deg som en bedrager, er det viktigste steget å slutte å bedra deg selv.

Vil du lære mer? Finn tips og råd om arbeidslivet på arbeidsom.no