Hvorfor du alltid bør være på utkikk etter din neste jobb

Du vet de e-postene man pleier å få fra LinkedIn med forslag til jobber du kan være interessert i? Her er noen grunner til hvorfor du faktisk bør lese dem!

Trykk deg inn på stillingsannonser du synes virker interessante og les nøye igjennom dem. Noter deg selskaper du kunne tenke deg å jobbe i og snakk med andre om deres jobb og karriere. Selv om du har en jobb du trives med, bør du likevel lese disse e-postene.

Hvorfor? Fordi å være bevisst hvor du ønsker å være i fremtiden er avgjørende for å sikre at du utvikler deg i riktig retning.

Her er noen andre grunner til hvorfor du alltid bør være på utkikk etter din neste jobb:

Det gir deg et mål

Les annonsene og tør å drømme. Selv om du mangler kvalifikasjonene i dag, forteller stillingsannonsene deg hvilken erfaring du trenger for å skille deg ut. Den samme jobben vil ikke nødvendigvis være ledig den dagen du faktisk vil ha den, men så fort du begynner å lese stillingsannonser du er interessert i, vil du begynne å legge merke til trender.

Hvis du for eksempel har et mål om å bli redaktør, legger du kanskje merke til at stillingsannonsene etterspør omtrent fem års ledererfaring. Da kan du la det bli et mål for deg. Hvis du oppdager at flere av stillingene du er interessert i etterspør en viss ferdighet, ta deg tiden til å lære det.

Et tips er å skrive ned alle jobbene du synes virker interessante. Marker kvalifikasjonene som går igjen, og bruk det som utgangspunkt for din egen utviklingsplan. Etter hvert vil du møte noen av kvalifikasjonene du manglet. Uansett hva fremtiden bringer, vil du ikke angre på at du har utviklet deg profesjonelt. I tillegg vil du være bedre forberedt når du faktisk skal søke på en jobb i fremtiden.

 

Det hjelper deg til å finne ut av hva du vil bli

Jobbmarkedet er i endring og karriereveiene er ikke like rett frem som de var før. Selv om du er journalist i dag, betyr ikke det at du vil bli sjefsredaktør i fremtiden (eller har et ønske om å bli det).

Hvis karrieremålet virker litt uklart, kan det være lurt å lage en oversikt over stillinger interesserer deg for. Det er en fin måte å finne ut av hva du liker (og ikke) med jobben du har i dag, og hva du vil gjøre mer av i fremtiden. Til syvende og sist kan det hjelpe deg å finne ut av hva du egentlig vil bli «når du blir stor».

Mens du noterer deg stillinger, kan det være en idé å utheve arbeidsoppgavene du liker. Selv om jobbtitlene er ulike, vil du kanskje kunne se likheter i hvilke arbeidsoppgaver du tiltrekkes av. Dermed vil du kunne få et bedre bilde av hvilken jobb du egentlig kan tenke deg.

Og enda bedre, selv om du ikke søker på en ny jobb på mange år, kan denne øvelsen hjelpe deg med å forbedre jobben du er i fra før. Se på tingene du er interessert i å gjøre, men som ikke er en del av jobben din for øyeblikket. Er det måter du kan innlemme disse på? Finnes det prosjekter på jobb som vil gjøre disse oppgavene til en del av jobbhverdagen din?

 

Det gir deg en plan ‘i tilfelle’

Hvis man skriver inn et generelt søkeord på LinkedIn, kan resultatet være overveldende. Det finnes utallige selskaper og stillingsannonser der ute – og det er nærmest umulig å gå gjennom alle. Ikke minst er det vanskelig å skille klinten fra hveten. Hvordan vet du at du ikke går glipp av fantastiske selskaper og jobbmuligheter?

Ved å ha en liste med selskaper og stillinger du synes virker interessante, vil du vite nøyaktig hvor du skal begynne i søkeprosessen. Start med selskapene du allerede har notert deg. Hvis ikke de har noen relevante stillingsannonser ute – send dem en e-post med CV-en din og forklar hvorfor du vil jobbe hos dem. Start med annonsene du allerede har lagret, selv om de ikke er aktive lengre. Disse kan du bruke til å begrense søket ditt. Hør med personer du vet har jobber du selv ville like, og spør om de vil ta en prat og gi deg noen råd på veien.

Ved å følge disse tipsene trenger du ikke å starte helt på nytt neste gang du faktisk er på utkikk etter en jobb. I stedet vil du ha en klar formening om hvor du vil, hvilke kvalifikasjoner du trenger og ha en god oversikt over hvor du skal begynne å lete. Da har du et godt grunnlag for å finne din neste drømmejobb.

Hva er din drømmejobb? Fortell oss i kommentarfeltet!